Wat nemen we mee:

We moeten bij het begin beginnen, ooit hadden we goede racefietsen, tassen, kampeerspullen en alles wat voor een fietsvakantie nodig is, maar aangezien we hiermee al lang geleden(23 jaar) gestopt zijn, zijn de spullen ook langzamerhand verdwenen. Alles moet nu opnieuw aangeschaft worden! De bedoeling is, dat we onderweg zo veel mogelijk kamperen, een hostal of hotel wanneer het weer slecht is, of er geen camping is, behoord natuurlijk wel tot de mogelijkheden. Ook de refugio’s in Spanje zullen we wel eens gebruiken, al is het alleen maar voor de sfeer.!
Alles wat we meenemen moet op eigen kracht verplaatst worden , dus blijven we “grammen jagen” om zo licht mogelijk te vertrekken. Alles gaat op de weegschaal! Het streven is niet meer dan, liefst minder, 14 kg. (Hanneke ), en 18 kg. (Marius)

Fietsen

Bij het aanschaffen van de nieuwe fiets zijn we niet over een nacht ijs gegaan, veel “onderzoek” gedaan voordat we tot een keus zijn gekomen, wordt het een Koga, een Jan Janssen, een Cannondale enz. enz. er is veel keus….winkels af, je laten voorlichten. Uiteindelijk beland bij de vakantiefietser in Amsterdam, voor alle toekomstige vakantiefietsers die een fiets willen aanschaffen een absolute aanrader. Wij zijn hier geweldig geadviseerd en de fiets werd heel zorgvuldig op maat aangemeten. Uiteindelijk gekozen voor de Santos vakantiefiets, te weten de travelmaster alu met 28 inch banden, shimano XT opgebouwd, voorzien van Magura HS33 oliedrukremmen en tubusdragers. Tot nu toe naar alle tevredenheid. Een geweldige fiets!!! 

Fietstassen

Over de fietstassen is geen discussie geweest, dit worden de Ortlieb tassen, Back -en Front rollers, een stuurtasje en één waterdichte rol voor achterop waar de tent in gaat.

Tent en slapen

De tent, slaapmatje en slaapzak is ook zoiets, veel keus, van belang is de kwaliteit, het gewicht e.d., uiteindelijk hebben wij na een goede advisering de keus kunnen maken bij Carl Denig in Nieuwegein. Wij hebben gekozen voor een 3 persoonstent (lightwave T30 XT), geeft net iets meer slaap/leef ruimte en meer mogelijkheden voor de tassen. Verder zijn we niet meer zo piep en hechten belang aan comfort bij het slapen, gekozen voor Xped-slaapmatten, een lekkere donzen slaapzak en een hoofdkussen. Ook kiezen wij ervoor om een handig demontabel stoeltje mee te nemen, aangezien we in de avonden ook enigszins comfortabel bij onze tent willen zitten. 

Regenkleding

Lastig was de keuze voor de regenkleding, dient uiteraard waterdicht zijn maar ook ademend, echter ook draagbaar als het een gewoon een koude dag is. De keus is tenslotte gevallen op een jas van Vaude, Escape Bike Jacket III met bij behorende broek. Dit werd aangevuld met regenpet met klep, (om je gezicht/ogen wat droger te houden) en schoenbeschermers voor droge voeten 

Voor het fietsen kozen wij voor de volgende kleding:

T-shirts en een vestje van Marino-wol (Icebreaker) warm of koel als het moet, snel droog en ze gaan niet ruiken, wel zo prettig! Verder ieder 2 korte fietsbroeken( van verschillende merken) en een lange fietsbroek die er bij koude overheen kan en een windbreker
We nemen ook een set thermo-ondergoed van Craft mee, je maar weet nooit of het eens heel koud kan zijn en s’-nachts dan kan je er ook in slapen. Verder fietsloopschoenen van Shimano met kliksysteem en fietshelm (verplicht in Spanje) fietsmutsje, fietshandschoenen (zomer en voorjaar) en voor het mooie weer een goede zonnebril.  

Voor de avond of een “fietsvrije”dag:

Een lichtgewicht (afrits)broek, kan dan zowel als korte en als lange broek gebruikt worden, een overhemd en een paar T-shirts en voor Hanneke nog een jurkje. Slippers van Birckenstock, licht en goed om langer op te lopen en een paar badslippers. Dit is verder aangevuld met ondergoed, sokken en zwemkleding 

Koken en eten

Kokkerellen moeten we ook onderweg: een brander, windschermpje, 2 pannen, 1 koekenpannetje, 2 borden, bestek en een mok moet het wel doen. 2 kleine onbreekbare glaasjes, de Franse en Spaanse wijn smaken niet uit plastic! Een klein aluminium fluitketeltje van 0,6 liter. (omdat het er zo schattig uitziet)en handig is. Voor de boter een aluminium doosje waaruit niets kan lekken (nog precies hetzelfde doosje als 20 jaar geleden)! Een paar goede siliconen tubes voor o.a. jam, sambal en andere vloeibare etenswaren. 2 paar gevriesdroogde maaltijden voor “je weet maar nooit”. Het bekende kruidenpotje met verschillende soorten en zout. Opvouwbaar wasteiltje dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden en ook twee theedoeken van microfiber. 

Toiletspullen

Uiteraard gaan de noodzakelijke gebruikelijke dingen mee. Voor handdoeken hebben wij gekozen voor elk twee van microfiber, drogen goed af en zijn snel droog licht in gewicht en klein in volume. Ook gaan er oordoppen mee want in de rufugios wordt er op slaapzalen geslapen en ter voorkoming van geluidsoverlast van het snurken van anderen, oordoppen dus.

EHBO spullen

Buiten de pleister, gaasjes, verband en snelverbandjes e.d. nemen we ook wat voor ons handige medicijnen( pijnstillers en antibiotica) mee. Daarnaast een tekenpen en een systeem om insectenbeten snel te kunnen behandelen. We nemen ook DEET tegen de muggen, is onze ervaring dat toch het beste helpt. Wat ook mee gaat is tijgerbalsem voor de eventuele spierpijn.  

Routeboekjes en kaarten

Wij volgen de route van Sweerman van Haarlem naar Santiago de Compostella. Deze route hebben we op kaarten uitgetekend en vervolgens de kaarten op maat geknipt zodat aan beide kanten van de route en ongeveer 25 km kaart over gebleven is, deze actie heeft meer dan een  kilo aan gewichtsbeperking opgeleverd. Als de eerste twee boekjes verreden zijn, sturen we deze terug naar huis wat weer een kilo minder gewicht oplevert. 

Een opsomming van de overige bagage:

Paspoorten
Tickets voor de terugreis
Betaalpassen en creditcards

International camping carnet
Telefoon
Fotocamera
Netbook
Pen en papier