Reisverslagen:

Hieronder vindt je onze reisverslagen die wij, indien mogelijk, per dag zullen laten publiceren op deze pagina.
De dagen die ingevuld zijn zijn blauw van kleur en hierop kun je klikken om het reisverslag te lezen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 Epiloog
 
Proloog Datum:   Dag:   Van:   Naar:  
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Het is nu vrijdag avond (13 mei 2011), nog 4 dagen en dan is het zover, wat eerst abstract en ver weg leek is nu wel erg dichtbij gekomen. Het vertrek nadert met rasse schreden. De afgelopen weken zijn we nog volop bezig geweest met de laatste voorbereidingen en trainingen. Onze website is inmiddels ook online, we hebben hierover  al leuke reacties gehad. In het laatste weekend van april zijn we 5 dagen gaan fietsen en kamperen om alles te testen, de uitrusting en onze conditie. Hanneke heeft alsnog een ander zadel aangeschaft wegens aanhoudende zadelirritatie, een leren Brooks-zadel doet het hopelijk beter… Met windkracht 5/6 recht in ons gezicht, rond het IJsselmeer en 's morgens bijna ijs op de tent! Het bleek gelukkig allemaal goed te gaan, we konden het ritme van meerdere dagen achter elkaar fietsen en kamperen goed oppakken. De voorbereidingen: het fietsen op de weg, inmiddels 1700 km en de vele uren spinnen in de sportschool hebben ons wel een redelijke conditie bezorgd dus dat ging goed. Het kamperen met een klein tentje en het koken op een klein gaspitje voelde bijna nostalgisch maar wel heel leuk!Afgelopen week ook een stempel gehaald voor in onze pelgrimspas bij de Bonifaciuskerk in Rijswijk ,waar we heel hartelijk werden ontvangen. Dit weekend gaan we beginnen met inpakken, de fietsen schoonmaken en nog een keer nalopen en de laatste inkopen doen. Al met al geeft het momenteel een apart gevoel ,spannend dat we aan de vooravond staan van een pelgrimsreis, een route die al honderden jaren door vele mensen is afgelegd, maar ook van waar beginnen we aan, wat zullen we allemaal gaan meemaken,  hoe zal het ons vergaan deze reis, ruim zes weken onze kinderen en honden niet zien wat doet dat met ons.  Hoewel deze verschillende gevoelens er zijn, zien we uit naar het vertrek. Woensdagochtend 18 mei 8.00 uur is het zover, dan gaat de reis beginnen.


Dag 1 Datum: 18-05-2011 Dag: Woensdag Van: Rijswijk Naar: Ulvenhout
Km. Vertrek: 0 Km. Aankomst: 114 Km. Gereden: 114 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

EINDELIJK ONDERWEG,

De kop is er af. Uitgezwaaid door kinderen en vrienden zijn we vanmorgen aan de reis begonnen. Bij vertrek werden we door bordjes eraan herinnerd dat Santiago nog 2500 km fietsen was. Toen we wijk uit reden bleken er allerlei teksten op de verkeersdrempels met krijt te zijn geschreven. Dit was wel een heel leuk begin!!
Het duurde toch wel even voordat wij weer wat tot rust waren gekomen na het afscheid, je laat tenslotte toch je kinderen, honden en huis voor 6 weken achter.  Via Delfland zijn we naar de Rotte gefietst waar de route naar Santiago opgepakt hebben bij het oude Verlaat. Terwijl  we hier koffie dronken werden onze fietsen geïnspecteerd door een aantal op leeftijd zijnde wielrenners. Het bleek maar weer hoe makkelijk je contacten legt als je zo onderweg bent.
Vervolgens zijn bij de molens van Kinderdijk langs gekomen op weg naar Dordrecht. Toch leuk om zo een puur Hollandse beleving mee te krijgen. Het fietsen ging vandaag voorspoedig. Aan het eind van de middag kwamen we aan in Ulvenhout achter Breda. Hier een camping bij de boer gevonden en zelf de eerste avondmaaltijd gekookt. Wel met een gezonde koeienlucht op de achtergrond.
Al met al een mooie eerste dag, waarbij we wel op zoek zijn naar een goed ritme van fietsen, beleven, eten en rusten.

Tot morgen.


Dag 2 Datum: 19-05-2011 Dag: Donderdag Van: Ulvenhout Naar: Mechelen
Km. Vertrek: 114 Km. Aankomst: 208 Km. Gereden: 94 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

Top

Vanmorgen wakker geworden na een eerste goede nacht slapen in de tent, echter wel met regendruppels op het tentdoek. Hanneke ontdekte een bult op haar bil van het fietsen, dit wordt wel eelt …… J. Met een licht miezertje hebben we alles ingepakt, en hebben de route langs het zeer mooie riviertje de Mark vervolgd.
In Galder zijn we kort van de route afgeweken om het eerste Jacobskapelletje op de foto te zetten. Verder is deze dag rustig fietsend verlopen, het weer was erg fris deze dag maximaal een graad of 13.
In de namiddag zijn we in Mechelen aangekomen, alwaar wij eerst op het marktplein een lekker Belgisch biertje hebben gedronken. Op het marktplein ontmoeten we Wim weer. Wij komen deze eenzame fietser al twee dagen met enige regelmaat tegen. De camping bleek een sportcomplex te zijn een soort papendal, hier waren 3 trekkers hutten en gelegenheid voor fietskampeerders om te overnachten. Hier hebben we gebruik van gemaakt en ja hoor daar was Wim ook weer.
‘s Avond bij de plaatselijke chinees gegeten en het verslag van de eerste dag geschreven. Zoeken nog steeds naar een ritme van fietsen, beleven, eten, slapen en verlag schrijven, zal nog wel een paar dagen duren voordat dat er is evenals verdwijnen van de zadelgevoeligheid en de stijve spieren.


Dag 3 Datum: 20-05-2011 Dag: Vrijdag Van: Mechelen Naar: Tournai
Km. Vertrek: 208 Km. Aankomst: 338 Km. Gereden: 130 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen om kwart voor acht op de fiets. Was zowaar lekker weer een zwak zonnetje maar nog wel wat fris, beloofde een mooie dag te worden. Als eerste zijn we naar het centrum van Mechelen gegaan om een stempel voor ons pelgrimspaspoort te halen in de kathedraal. We waren zo vroeg dat de kerk nog niet open was, toen eerst maar een bakkie koffie gedronken hierna de stempel in ontvangst genomen van een “wat” humeurige mevrouw.
Hierna aan de dagrit begonnen. Als eerste de Leirekensroute gevolgd die op een oude spoorweg is aangelegd. Aan deze route staat ook een zuil die aangeeft dat het nog 2000 km is naar Santiago.
Vervolgens hebben we de binnenstad van Aalst bezocht. In de middag hebben we 30 km over het jaagpad langs de Dender gefietst, rustig, soms wat saai en  veel sluisjes. Via Geraadsbergen zijn we aangekomen in Lessines. We hadden bedacht om hier te stoppen want volgens het boekje en de kaart was daar een camping, toen wij echter een smaakvolle Leffe Blond achter de kiezen hadden bleek er in het geheel geen camping te zijn. Dit betekende dat we door moesten rijden naar Tournai ongeveer 30 km. De weg hiernaartoe was flink heuvelig maar wel erg mooi. Was ook een eerste test voor het klimvermogen, die ging zowaar niet slecht. In Tournai bijna een uur gezocht naar de camping, werden ook nog verkeerd gestuurd.
Al met al een zeer lange en vermoeiende dag, die afgesloten werd met een maaltijd van stokbrood en het beleg wat we nog hadden, energie om boodschappen te doen en te koken was er niet meer. En naar de stad te fietsen om te eten hadden we na 130 km geen zin meer in. 

Morgen gaan we verder en rijden we La Douce France binnen.


Dag 4 Datum: 21-05-2011 Dag: Zaterdag Van: Tournai Naar: Cambrai
Km. Vertrek: 338 Km. Aankomst: 414 Km. Gereden: 76 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen wakker geworden met een zonnetje. Het beloofde een warme dag te worden, We merkten wel dat we nog erg vermoeid waren van de inspannende dag van gisteren. Hanneke heeft een blaar op haar bil ontwikkeld wat veel last geeft met fietsen. Besloten om vandaag maar een korte etappe af te leggen.
De ochtend begonnen met een bezoek aan Tournai, een mooie stad met met een schitterend plein vol met mooie gevels. Hier op een terras ontbeten, we hadden bij de tent ’s-morgens geen brood en beleg meer want dat was de avond ervoor allemaal opgegaan. Ach, een beetje afzien op een pelgrimstocht hoort erbij. Vervolgens zijn we op weg gegaan naar Frankrijk, en konden we afscheid nemen van België waar de wegen niet al te best waren en de wegaanduidingen nogal te wensen overlaten. Zelfs deze ochtend leverde dat nog een aantal kilometers verkeerd rijden op. In het begin was het nog een vlak agrarisch gebied met veel aardbeienteelt. Bij een zeer afgelegen winkeltje annex bar heerlijke aardbeien gekocht.
Eenmaal in Frankrijk begon de weg ook wat meer te heuvelen en werd er aanspraak gedaan op de conditie. De eerste klimmetjes zijn we goed doorgekomen. Vandaag niet te veel km. en op tijd gestopt in Cambrai zodat we deze middag konden gebruiken om de was te doen en de verslagen bij te werken. Onze goede vriend Ad zorgt ervoor dat deze verslagen op een goede manier op de site geplaatst worden samen met de foto’s. Wij vinden dit fantastisch!!.  Ook de reacties in het gasten boek zijn voor ons heel leuk om te lezen helaas hebben wij niet gelegenheid om hier persoonlijk op te reageren.

 ’s-Avonds zijn we de stad gegaan, waar we heerlijk buiten op een leuk terras hebben gegeten, zoals het hoort in Frankrijk  "A demain"!!!


Dag 5 Datum: 22-05-2011 Dag: Zondag Van: Cambrai Naar: Seraucourt le Grand
Km. Vertrek: 414 Km. Aankomst: 483 Km. Gereden: 69 Hoogtemeters: 516
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vannacht wakker geworden van een flinke regenbui. De tent heeft het goed doorstaan geen druppeltje wateroverlast gehad. Bij het opstaan scheen de zon.
Na het ochtendritueel van opruimen en inpakken zijn we kort voor acht uur vertrokken. Eerst vanwege de zondag alle boodschappen gedaan bij een supermarkt die open was. Vervolgens zijn we vrij makkelijk de stad uitgekomen.
We blijven toch een voorkeur houden voor de buitengebieden en niet voor de grote steden. Vandaag een eerste dag met veel klimmen in een mooie glooiende omgeving met grote graanvelden en rode klaprozen in de berm.
Voor de beleving  blijft het nog heel bijzonder om aan de reis bezig te zijn. Tot nu toe is er nog geen duidelijk  “pelgrimsgevoel”, maar meer alsof we op vakantie zijn.
De laatste dagen komen we meer andere fietsers tegen die ook naar Santiago gaan. Wat opvalt is dat dit vaak alleengaande gepensioneerde heren zijn. Het blijft een vraag waarom dit zo is, wellicht kunnen wij hierop nog een keer een antwoord geven.
Verder ging het fietsen goed, helaas veel tegenwind vandaag en soms wat buiten adem van het klimmen , maar daarna weer genieten van het afdalen met een gangetje van ongeveer 40 km.
Onderweg de mooie basiliek van ST Quentin bezocht, foto’s gemaakt van het hier aanwezige labyrint. In de namiddag een mooie rustige camping gevonden.

Hier nog heerlijk in de zon kunnen zitten.

"A demain"!!!


Dag 6 Datum: 23-05-2011 Dag: Maandag Van: Seraucourt le Grand Naar: Liancourt
Km. Vertrek: 483 Km. Aankomst: 597 Km. Gereden: 114 Hoogtemeters: 598
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Dit verslag is wat later, omdat we twee zware dagen achter de rug hebben met veel kilometers met veel klimwerk.

Na het  gebruikelijke vertrekritueel van inpakken, opladen en ontbijten zijn we op weg gegaan. Het werd uiteindelijk een lastige rit, door de graanschuur van Frankrijk, eindeloze velden met graan van ongeveer 20 cm hoog afgewisseld met klimmetjes van 3 tot 7%. Jullie kunnen je vast voorstellen dat wij onze benen erg zijn gaan voelen.
Onderweg hebben wij de mooie stad Noyon bezocht. Hier hebben wij de kathedraal bezocht en een paar mooie foto’s gemaakt. Ook bleek tijdens de route dat een paar aangegeven wegen niet toegankelijk waren en een spoortunnel voor fietsers was gewoon verdwenen, hetgeen een paar km. omrijden opleverden.
Na bijna 100 km hadden we een camping uitgezocht, maar deze bleek helaas niet meer te bestaan!!!  Er zat dus niets anders op dan door te rijden naar de volgende. Uiteindelijk de camping gevonden na een heftige klim van 8 a 9%.
De camping stelde helaas niets voor en was meer een caravanpark met smerig sanitair en een paar weggestopte plekjes voor fietsers. We konden hier gelukkig wel een paar flesjes koude vloeibare koolhydraten kopen, oftewel..... bier
. Voor het eten was er alleen nog het brood en beleg wat we nog bij ons hadden, alweer..., dus we moeten daarin nog wat handiger worden met het doen van de inkopen.

Dit was het voor vandaag.


Dag 7 Datum: 24-05-2011 Dag: Dinsdag Van: Liancourt Naar: Mezieres
Km. Vertrek: 597 Km. Aankomst: 692 Km. Gereden: 95 Hoogtemeters: 1016
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen vroeg  van deze vieze camping vertrokken, was nog wel koud maar de zon scheen al volop. Gekozen om de route iets af te snijden en zijn over een wat drukkere D-weg naar Mouy gereden. Hier de eerste koffie gedronken met de gebruikelijk pain au chocolat. 
In dit wat grotere dorp een farmacie opgezocht om blarenpleisters voor Hanneke te kopen. En zowaar vonden we gewoon Compeed alsof je in een Nederlandse winkel was. Hoewel Compeed voor de hielen bedoeld is hebben wij het nu geplakt op de “bil”van Hanneke. In de loop van de dag bleek dit een goede keus te zijn en zit zij weer veel comfortabeler op haar zadel!  Dus lieve mensen hierbij zijn jullie weer op de hoogte van ons medisch welzijn.
Verder hebben wij tot nu geen problemen ondervonden. Er was niet zoveel bijzonders te zien onderweg, wederom de graanvelden en veel kleine dorpjes die in onze ogen meer en meer een Frans aanzien krijgen. Gaandeweg blijkt het niet mogelijk om elk leuk dorpje of bezienswaardigheid te bezoeken omdat daar geen tijd voor is. We proberen dus hierin de goede keuzes te maken. Verder was het best wel een beetje afzien met het fietsen , veel klimmetjes kortere en langere en zelfs tot 11% hebben we er een gehad (dit werd toch even lopen…). We waren dan ook erg blij dat we bij de camping gearriveerd waren, waarschijnlijk heeft dit de eerst ruzie onderweg voorkomen. Op deze camping stond een veld vol met fietsende Santiago-gangers (9 tentjes). En jawel, ook Wim kwamen we hier weer tegen.
‘s Avonds gezellig met z’n allen gegeten. Morgen gelukkig een korte etappe van ongeveer 65 km naar Chartres.

A demain!!!


Dag 8 Datum: 25-05-2011 Dag: Woensdag Van: Mezieres Naar: Chartres
Km. Vertrek: 692 Km. Aankomst: 763 Km. Gereden: 71 Hoogtemeters: 543
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na koude nacht van 2 graden vanmorgen om half zeven opgestaan. Dankzij de goede slaapzakken hebben wij het niet koud gehad en heerlijk geslapen en uitgerust opgestaan.
Wel erg blij met vooruitzicht van een korte etappe vandaag en morgen een rustdag in Chartres.
We begonnen met een lange afdaling, halverwege gestopt om warmere kleding en lange handschoenen aan te trekken i.p.v. de bekende fietshandschoenen.
Het landschap werd weer wat vlakker wat gelukkig ook minder klimmen betekend. Dit betekende dat de reis ook sneller verliep en kwamen tegen twee uur aan op de camping. Onderweg met enige regelmaat de andere fietsers ontmoet.
De middag op de camping doorgebracht met wassen, fietsonderhoud , verslagje schrijven en in de zon zitten.
Deze avond hebben we makkelijk gegeten, konden op het terrein een pizza kopen die met een fles koude witte wijn uitstekend smaakte.
Morgen hebben we dus een rustdag, waar we hard aan toe zijn, en gaan we het oude centrum van Chartres bezoeken.

Daarover morgen meer!


Dag 9 Datum: 26-05-2011 Dag: Donderdag Van: Chartres Naar: Chartres
Rustdag Km. Vertrek: 763 Km. Aankomst: 763 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 543
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Eindelijk een rustdag na 8 dagen fietsen.
’s-Morgens geprobeerd uit te slapen wat niet echt meer lukte, het ritme van half zeven opstaan zit er nu echt in. Wel heerlijk ontbeten met verse croissants en vers stokbrood, op de fietsdagen is dat gewoon een pain complet van de dag ervoor met en beetje jam en een kop thee. Daarna de verslagen van de afgelopen dagen bijgewerkt en doorgemaild naar onze webmaster Ad.
Aan het eind van de ochtend zijn we lopend, jawel lopend naar Charters gegaan. Het voetpad wat wij volgden is een onderdeel van de route voor wandelaars op weg naar Santiago.
Chartres is een mooie oude stad met een van de oudste kathedralen van europa. Ook die werd weer gerestaureerd. Midden in de vloer ligt een in steen uitgehouwen labyrint, symbool van de levensknoop, met 300 meter lengte als je hem wilt lopen en hij heeft een doorsnee van 12,5 meter. Zowel de kerk en de binnenstad staat onder monumentenzorg. Met het bezoek aan de binnenstad hebben we de middag verder doorgebracht. Morgen stappen wij weer op de fiets om richting Toours te gaan, waar we zaterdag gaan aankomen als alles goed gaat.

A demain


Dag 10 Datum: 27-05-2011 Dag: Vrijdag Van: Chartres Naar: Freteval
Km. Vertrek: 763 Km. Aankomst: 854 Km. Gereden: 91 Hoogtemeters: 378
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Nadat het vannacht flink geregend had was het vanmorgen gelukkig droog wel erg fris. Dit zal in de loop van de dag beter worden.
Een voor een vertrokken vervolgens de fietsende Santiagogangers van de camping in Chartres.
Het was een redelijk makkelijke etappe vandaag, lekker doorfietsen met een gangetje van rond de 30 km. Onderweg werden we wel verrast met korte steile klimmetjes.
Vandaag veel van die mooi franse dorpen doorgekomen en een heel stuk langs de Loire gefietst.
Een van de mooie plaatsjes was Bonneval, een oud vestingstadje met een pelgrimstraditie, en in Chateaudun een mooi authentiek kasteel.

We ontmoetten inmiddels steeds meer Santiagogangers, de meesten op de fiets en een enkeling die loopt, en langzaam maar zeker veranderd het gevoel van vakantie in de richting van een pelgrimsreis,al zouden we niet goed kunnen benoemen wat dit nu precies inhoud…
Vanavond een mooie camping aan de Loire gevonden, zitten nu rustig aan de rand van de rivier dit te schrijven.

Dit was het voor vandaag tot morgen maar weer.


Dag 11 Datum: 28-05-2011 Dag: Zaterdag Van: Freteval Naar: Tours
Km. Vertrek: 854 Km. Aankomst: 951 Km. Gereden: 97 Hoogtemeters: 624
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na een nacht vol geluidsoverlast van …… nee hoor geen treinen, auto’s of vliegtuigen, maar van kikkers,  parende eenden en vogels opgestaan. 
Het bleek die nacht ook nog eens een paar graden gevroren te hebben.
Het was dus behoorlijk koud in de vroege ochtend. Dit werd  later op de dag wel een stuk beter.
Werd een heldere lucht met veel zon en betere temperaturen, wel een graad of 22.
Vandaag bleek een redelijk vlakke etappe, die we voorspoedig afgelegd hebben, hierin zaten mooie stukken lang de Brenne en de Loir. Schitterende rivieren.
Ook kwamen we oude kastelen tegen die zelfs vandaag de dag nog bewoond werden of als hotel werden gebruikt.
Totdat we Tours bereikten dat bleek een hele opgave om de stad door te komen. Bij de kathedraal wilden we een stempel voor ons pelgrimspaspoort halen , in het frans betekend dat dus een “tampon”  halen, hier kwamen we terecht in een kerkelijk inzegening van een frans huwelijk met veel met hoeden uitgedoste dames en heren in het jacket of strak in het pak, denk hierbij het verschil onze fietsoutfit en je hebt een prachtig contrast.
Hierna de drukke stad verder doorkruist. Dit was soms erg lastig zelfs een voetgangersbrug waar wij over moesten was gedeeltelijk afgesloten, hierdoor moesten wij de fietsen van een talud naar beneden tillen. Dan blijken de fietsen best wel zwaar te zijn. 
Uiteindelijk op de stadscamping van Tours aangekomen,
’s-Avonds lekker uit eten geweest.
Morgen de volgende fietsdag en dan gaan we door de eerste 1000 km grens.

A demain.


Dag 12 Datum: 29-05-2011 Dag: Zondag Van: Tours Naar: St. Cyr
Km. Vertrek: 951 Km. Aankomst: 1050 Km. Gereden: 99 Hoogtemeters: 123
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen om 8 uur vertrokken vanuit Tours.
Bij het opstaan een strak blauwe hemel en al een aangename temperatuur. Hebben in onze stoeltjes lekker ontbeten voor vertrek.
Tijdens de eerste koffiestop in een bar/Tabac waar altijd een tv aanstaat konden we de meteo zien en bleek het vandaag 27 graden te worden. Dat hebben we dus gemerkt. Knap warm op de fiets , veel bidonnen water zijn er doorheen gegaan. We merken nu dus echt dat we in Zuid Frankrijk  rijden.
De medefietser zien we niet meer, het groepje is uiteen gevallen, iedereen rijd tenslotte zijn eigen tempo en kiest zijn eigen overnachtingen. 
Vandaag veel langs de Vienne gefietst. Hier een idyllisch plekje gevonden voor de lunch.
Verder was het een warme zondag in Frankrijk, dus niemand op straat en alle huizen potdicht.
Onderweg nog mooie plaatsen doorfietst zoals Chatellerault met  een prachtige boogbrug, echter hier ook alles stil, wat het wel makkelijk maakte om doorheen te komen.
Uiteindelijk nog 13 km doorgefietst naar St. Cyr en hier een heerlijke camping aan een meer gevonden.

Tot morgen maar weer.


Dag 13 Datum: 30-05-2011 Dag: Maandag Van: St. Cyr Naar: Charroux
Km. Vertrek: 1050 Km. Aankomst: 1138 Km. Gereden: 88 Hoogtemeters: 510
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Bij het opstaan was het erg bewolkt. We hebben bij het afbreken van de tent zelfs de eerste regen overdag gehad, gelukkig hebben we hier weinig hinder van gehad, want het was maar een kort buitje.
De rit van vandaag begon met een aanloopje van 16 km naar Poitiers. Deze grote stad moesten we dwars doorsteken. Dit ging redelijk snel, alhoewel het altijd veel energie vergt om zo’n stad te doorkruisen. Uiteraard de kathedraal bekeken en een stempel gehaald voor ons pelgrimspaspoort.
Verder hebben wij vandaag veel last gehad van de zuidenwind die we dus recht tegen hadden. De afgelopen dagen hebben we al meer wind tegen gehad maar vandaag was het wel heel heftig zeker in combinatie met de temperatuur, 31 graden en een erg heuvelachtig traject.
Onderweg veel mooie kastelen en abdijen gezien, dit in schril contrast met het landschap dat was eigenlijk best wel een beetje saai. Veel landbouwgrond en uitgestorven dorpjes met geen voorzieningen. We waren dan ook blij om uiteindelijk in Charroux aangekomen te zijn, het dorp ervoor waar we eigenlijk wilden overnachten bleek geen mogelijkheden te hebben om eten te kopen of  om in een restaurant te eten.
Bij de VVV geïnformeerd waar de camping was, die bleek er niet meer te zijn, er was wel een pelgrims-gite in het dorp, naast de kerk. Het bleek een historisch pand te zijn met een vakwerken gevel en een plafond van donkere houten balken. Wel goede bedden en sanitaire voorzieningen. En dat voor slechts 14 euro samen. We kregen een sleutel en zijn de enige gebruikers vannacht!. In het plaatselijke restaurantje gerund door Engelsen lekker gegeten . Na een avondwandeling door het middeleeuws aandoende stadje zijn we nu weer op ons logeeradres en gaan we vannacht heerlijk in een gewoon bed slapen.
Morgen trekken we weer verder en hopen dat er dan minder wind is!!!!


A demain !!!!

Dag 14 Datum: 31-05-2011 Dag: Dinsdag Van: Charroux Naar: St. Angeau
Km. Vertrek: 1138 Km. Aankomst: 1187 Km. Gereden: 49 Hoogtemeters: 527
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vannacht om 4.00 uur wakker geworden van de kerkklokken van de kerk aan de overkant van ons pelgrimsonderkomen. De klok gaf ieder uur en half uur met een slag aan. Dat hebben we geweten!.
Vanmorgen op ons gemak ontbeten met vers stokbrood en croissants. Tijdens het ontbijt hebben we de route voor vandaag doorgenomen en dat pakte niet goed uit met de campings om te overnachten. Veel kleine boerendorpjes zonder campings, hotels of gite d’etappe.
Of het was dus 120 km rijden of maar ongeveer 50, gezien de inspanningen van de afgelopen dagen hebben we gekozen voor de laatste optie. Hierdoor waren we om twee uur al op de camping, een leuk terrein en jawel hoor, weer Engelsen die terrein beheerden.
Van de gelegenheid gebruikt gemaakt om de was weer eens te doen. Inmiddels alles weer schoon en droog in de tassen.
Rond het middaguur hebben we een prachtig oud en authentiek stadje bezocht. Zie de foto’s.  We wilden hier eigenlijk een heerlijk op het terras gaan lunchen, maar helaas het restaurant was complet voor mangé. Hebben dus zelf maar weer een stokbroodje gehaald en aan een picknick tafel in het plaatselijke park genuttigd.
Het landschap word steeds groener je kan hieraan merken dat we steeds dichter in het gebied van de Dordogne komen, vandaar ook de vele Engelsen. Wat met het fietsen wel prettig was dat de wind aanzienlijk minder was dan gisteren.
Voor morgen is de planning om een rit van tegen de 100 km te maken en hoe dat verloopt horen jullie morgen weer.

Dag 15 Datum: 01-06-2011 Dag: Woensdag Van: St. Angeau Naar: St. Aubeterre sur Dronne
Km. Vertrek: 1187 Km. Aankomst: 1269 Km. Gereden: 82 Hoogtemeters: 925
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Bij het opstaan was het erg fris, je mag wel zeggen koud. Erg helder weer.
Bij de eerste km was het al merkbaar dat we goede benen hadden vandaag. En de wind was ons deze keer goed gezind; schuin achter..!  
De route bleek te gaan over erg heuvelachtig terrein. Het werd dus heuveltje op heuveltje af. Soms ging dat makkelijk, bij het afdalen voldoende vaart maken en dan kwam je het volgende heuveltje met weinig inspanning op, echter na de 50-ste heuvel ga je ook dat merken in de benen.
Wel een prachtige weg met vaak vergezichten naar beide kanten.  Bij de lunch een mooi bankje gevonden in een dorp, we bleken naast een restaurantje te zitten, waar een heerlijk menu du jour te krijgen was voor slechts 12 euro. Dit konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Hebben daar dan ook heerlijk gegeten.
De dorpjes die we passeren hebben veelal een Middeleeuws , Romeins karakter. In Ronsenac een oude wensbron bezocht waar Hanneke na het ingooien van een muntje een wens gedaan heeft. Verder zijn we al heuvelend aangekomen in St. Aubeterre sur Dronne. Een meer toeristisch stadje  met balkons vol bloemen en oude steile straatjes.
De laatste dagen komen we geen andere fietsers of wandelaars tegen die naar Santiago onderweg zijn. Wij zijn benieuwd wanneer wij deze weer gaan zien. Morgen gaan we verder naar St. Emilion ongeveer 60 km. Om daar de lekkere wijn op ons gemak te proeven.
Daarover horen jullie morgen meer.

Dag 16 Datum: 02-06-2011 Dag: Donderdag Van: St. Aubeterre sur Dronne Naar: St. Emilion
Km. Vertrek: 1269 Km. Aankomst: 1346 Km. Gereden: 77 Hoogtemeters: 595
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag is het een redelijke korte rit geworden, wel iets meer dan in werkelijkheid wegens de ommetjes die we af en toe gemaakt hebben, weg zoek enz., volgende keer toch maar GPS?.
Vanmorgen op de gebruikelijke tijd vertrokken . Bewolkt weer vandaag, maar niet koud. Over vandaag valt niet zo veel te vertellen, op een lekker lunch na die we in een oud, tot restaurant omgebouwd schooltje  hebben genuttigd . Een haute cuisine maaltijd voor slecht 20 euro per persoon.
Dit moet geen gewoonte worden, want vanmiddag viel het fietsen niet mee… Gelukkig hoefden we niet meer zo ver.
De laatste 20 km gingen door de mooie wijngaarden van St. Emilion. Met mooie uitzichten en schitterende chateau’s  van de bekende wijngaarden.
Het bezoek aan het stadje hebben we uitgesteld tot morgenochtend, we hoorden dat het nu erg druk was i.v.m. met Hemelvaartsdag en een autorally in de omgeving. Hier hadden we ook tijdens het fietsen erg veel last van. De coureurs waren bezig om in gewone auto’s het parcours te verkennen, maar dacht volgens ons al in de rally auto’s te zitten.
We overnachten nu op een drukke **** camping weer iets heel ander dan de afgelopen weken op al de kleine campings, leuk voor een nachtje maar dat was het dan ook.

A demain !!!!


Dag 17 Datum: 03-06-2011 Dag: Vrijdag Van: St. Emilion Naar: Moustey
Km. Vertrek: 1346 Km. Aankomst: 1446 Km. Gereden: 100 Hoogtemeters: 554
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

De nacht is een beetje rumoerig verlopen, een aantal rallycoureurs bleken tegenover ons in een paar huisjes te zitten, uiteindelijk wel een goede nachtrust gehad.
Vanmorgen eerst St. Emilion bezocht een mooi stadje, mooi gerestaureerd maar zo ongeveer bij elk pand  kon je de wijn kopen, met andere woorden erg toeristisch dus, maar wel leuk om gezien te hebben.
Vervolgens doorgefietst naar Cadillac tot daaraan veel, maar dan ook echt veel wijngaarden eerst die van het St. Emilion gebied en daarna de entre deux mers streek.
Na Caddillac zijn we het les Landes ingereden eindelijk weer eens vlakke wegen. Het bleek dat de laatste 10 dagen klimmen veel kracht in de benen hebben opgeleverd. Met een gangetje van 25 á 30km p/uur hebben we door het gebied gereden en konden dus aardig wat kilometers afleggen. 
Les Landes is een uitgestrekt bosbouw gebied, waar lange smalle wegen doorheen lopen. Heel apart om hier doorheen te fietsen, maakt soms een desolate indruk, maar dan opeens staan er weer mooie huizen tussen de bomen.
Na 100 km fietsen op een zeer kleine camping aangekomen, annex verhuur van 3 tipi tenten, gites, kano’s, paardrijmogelijkheden en kanoverhuur. En alles met een Franse slag, lekker rommelig dus. Een hele aparte belevenis op het terrein staat een rond houten gebouwtje waar je kan douchen en kan koken in een goed ingerichte keuken. Ook is er een ecologisch toilet.(er staat een emmer zand.)
Vanavond bij een wandeling over het terrein leek het wel een dierentuin met paarden,  ezels, varkens, geiten en diverse vogels. Heel mooi was een veulentje van 2 dagen oud.

Nu lekker aan de koffie en daarna slapen om goed uit te rusten om morgen een lange dag te fietsen zodat we in twee dagen aan de voet van de Pyreneeën arriveren om vandaar uit via de col de Roncevalles Spanje binnen te rijden.
Morgen volgen de belevenissen van die dag weer. Zojuist scharrelde er een wild zwijn rond bij de tenten…!Met jongen, snel een foto geprobeerd te maken, als je goed kijkt zie je er een staan!

A demain!!!!!!


Dag 18 Datum: 04-06-2011 Dag: Zaterdag Van: Moustey Naar: Dax
Km. Vertrek: 1446 Km. Aankomst: 1549 Km. Gereden: 103 Hoogtemeters: 278
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vannacht geen last gehad van het wildzwijn en haar jongen, noch van de ezel die in onze ogen last had van de “gekke ezel ziekte”. Om het uur begon hij te rennen en vreselijk lawaai te maken.
Na een heerlijk ontbijt aan een tafel in het ronde gebouwtje aan de rit van vandaag begonnen.  Het werd een herhaling van gisteren,  lange wegen zonder bochten van wel 10 km lang en heel veel bosbouw. Wij hebben nog nooit van die grote stapels hout zien liggen klaar om opgehaald te worden. Ook zag je veel nieuwe aanplant van het bos was weggehaald.
Ook zijn hier weinig dorpen af en toe een gehucht waar een paar huizen staan. Om de 30 km is er wel een wat groter dorp waar je boodschappen kan doen, je moet daar goed rekening mee houden om voldoende eten en drinken bij je te hebben.
Vanaf een uur of drie begon het zachtjes te regenen, de eerste regen tijdens deze reis. En het werd erger en erger, regenpak aan en in de stromende regen verder gefietst met onweer op de achtergrond.
In een voorstadje van Dax kwamen we langs een camping en besloten daar eens te kijken wat ze aan voorzieningen hadden, gelukkig bleken ze een klein challetje te hebben waar we wel voor een nachtje in mochten. Hier hebben we gebruik van gemaakt. Daarna heeft het nog wel 1½ uur heel hard geregend.
Inmiddels is het droog en schijnt voorzichtig de zon weer.
Als we zo eten en daarna de route weer bekijken zijn we aan het twijfelen welke route we nu nemen, over de Pyreneeën via de col de Ronchevalles zoals we gepland hadden, of via de col de Somport wel wat hoger maar wel mooier. Nadeel is dat dat meer km zijn, morgen laten we jullie weten welke het geworden is en dan zijn we dus aan de voet van de Pyreneeën.
In 19 dagen fietsen, waarvan 1 rustdag, ongeveer 1650  km afgelegd.

Dag 19 Datum: 05-06-2011 Dag: Zondag Van: Dax Naar: St. Jean Pied de Port
Km. Vertrek: 1549 Km. Aankomst: 1649 Km. Gereden: 100 Hoogtemeters: 938
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na een avond van wikken en wegen hebben we besloten om de geplande route aan te houden. De geplande route bleek toch 150 km. korter dan de andere en aangezien we nog steeds de wens hebben om de terugreis naar Bilbao te rijden hebben we dus gekozen voor de kortste  route.
Vandaag dus naar St Jean Pied de la Porte gereden aan de voet van de Pyreneeën. Een mooie rit in een steeds wisselend landschap dat groener en hoger werd, meer bergjes dus in de aanloop naar de hoge bergen.
Vanmorgen een 80 jarige pelgrim ontmoet die elke ochtend een schilderijtje maakte van de omgeving voordat hij vertrok, dit in plaats van een fototoestel.
In de namiddag aangekomen op het einddoel van vandaag. Het was wel anders, heel druk, met veel toeristen en pelgrims, veel wandelaars, een soort “valkenburg” maar wel een heel oud centrum in het plaatsje met een oude citadel.
Veel aanbod van refugio’s om te overnachten. Alles ingericht op de pelgrim met kleine restaurants met speciale pelgrimsmenu’s.  

Morgen een rustdag en dan vertellen we meer over het stadje.

A. demain !!!!!!


Dag 20 Datum: 06-06-2011 Dag: Maandag Van: St. Jean Pied de Port Naar: St. Jean Pied de Port
Rustdag Km. Vertrek: 1649 Km. Aankomst: 1649 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 938
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen heerlijk uitgeslapen en ontbeten met verse croissantjes, stokbroodjes en vers gekookte eitjes. Je moet per slot van rekening goed voor jezelf zorgen als fietser.
Nadat we de was gedaan hadden zijn we het stadje ingegaan.
Het mooie weer van de afgelopen dagen was inmiddels aan het veranderen. De lucht trok dicht en de bergen verdwenen uit het zicht.
Het stadje met het oude centrum en de citadel is zeer de moeite waard. De mengeling van veel pelgrims en toeristen geeft het stadje een heel apart karakter. Een lange smalle straat met veel oude huizen en herbergen vormt de kern van het oude gedeelte.
Na een snelle lunch wat betreft de bediening ,het is dooreten hier, zijn we naar de camping terug gegaan. Net op tijd om de was te redden van de regen.
Het heeft vervolgens uren geregend ,wat het gevolg had dat we de hele middag op bed gelegen hebben. De beenspieren hebben dus veel verplichte rust gehad.
In de avond maar weer ergens gaan eten omdat koken in de regen niet mogelijk was.
Na een korte onderbreking heeft het de hele nacht doorgeregend.
Morgen de klim over de Roelandspas op naar de 1000 meter grens en naar de Spaanse grens.

Hasta mañana!!


Dag 21 Datum: 07-06-2011 Dag: Dinsdag Van: St. Jean Pied de Port Naar: Roncevalles
Km. Vertrek: 1649 Km. Aankomst: 1678 Km. Gereden: 29 Hoogtemeters: 957
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Gisteren afgesloten met regen en jawel hoor, de hele nacht heeft het geregend en niet zo zachtjes ook.
We vonden de natuur hier al  verdacht groen in vergelijking met Zuid Frankrijk waar het gras erg verdord was.
Na een extra uurtje slapen hebben we toch besloten om de klim naar Roncevalles te maken. Nog een dag in de regen op de camping blijven vonden we geen optie. In de regen alles ingepakt en in de regenkleding gaan rijden, eerst naar het dorp om de eerste boekjes terug te sturen naar Nederland en daarna een bak koffie als versterking. Hierna op de fiets op naar de top van de Roelandspas. Het werd een zware klim, 800 meter omhoog terwijl het koud (9 graden) en zeer nat was.
Ondanks deze omstandigheden verliep de klim goed. Percentages van 8 á 9 % kwamen voor en de rest was steeds 4 á 5 %.
Onderweg aansluiting gekregen met een vader van 71 en twee zoons. In etappes naar boven, eenmaal boven aangekomen warmere kleding aangetrokken om aan de afdaling te beginnen. Na twee km kwamen we aan de bij Roncevalles, het dorp bestaat uit een abdij, een rufugio waar pelgrims kunnen overnachtten en twee horecagelegenheden.
Bij Casa Sabina hebben we gegeten en zijn we weer enigszins op temperatuur gekomen. Tijdens de maaltijd kamen we ook weer een paar Limburgers tegen die we ook op de camping hadden ontmoet. Toen we verder gingen wilden we in de rufugio een stempel halen voor ons pelgrimspaspoort, het bleek dat we hier ook konden overnachten, hier hebben we maar voor gekozen omdat het nog steeds regende en het gevaarlijk was om aan de lange afdaling te beginnen en daarbij was het heeeeeel erg koud. Ook de Limburgers kozen hiervoor.
Het slapen in een rufugio is een hele ervaring, in totaal kunnen er ongeveer 200 mensen slapen van alle nationaliteiten. Er waren een soort hokjes waar twee stapelbedden tegenover elkaar stonden met centraal sanitair. Ook was er een keuken waar je gelegenheid had om te koken.
De meeste mensen maakten gebruik van de pelgrimsmaaltijden in de horecagelegenheden in het dorp.
Al met al een bijzondere ervaring waarbij om 22.00 uur het licht uitging en het regende nog steeds……. 

Hasta mañana!!


Dag 22 Datum: 08-06-2011 Dag: Woensdag Van: Roncevalles Naar: Puenta la Reina
Km. Vertrek: 1678 Km. Aankomst: 1750 Km. Gereden: 72 Hoogtemeters: 500
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

De bijzondere belevenis van een overnachting in een rufugio hebben we ervaren. Veel nachtelijke onrust van mensen die naar de wc gingen en vanaf een uur of 5 gaan de wandelaars zich klaarmaken om te vertrekken. Om zes uur gaat het licht aan en om 8 uur moet je het pand verlaten. Dat gold dus ook voor ons. Helaas was het weer niet verbeterd, bij het opstaan was het nog wel droog maar voor het vertrek begon het alweer flink te regenen.
De eerste 20 km hebben we dus weer in een flinke regenbui gereden. Daarna werd het eindelijk eens droog. Dit heeft zich in de loop van de dag verder doorgezet en in de middaguren is zelfs de zon gaan schijnen.
In de ochtenduren zijn we door prachtige dalen van de uitlopers van de Pyreneeën gereden en later door het dal van de Rio Ebro. Wat erg prettig rijden was, veel  rustige afdalingen van een paar %, dus lang voordeel van het klimmen.
Het landschap veranderde langzaam aan met weidser uitzicht op de bergen en alles doet wat minder groen aan.
Onderweg nog een bijzonder kerkje aangedaan en hier konden we zelf een stempel in ons pelgrimspaspoort zetten. Ook hier weer veel wandelaars ontmoet.
Aan het begin van de middag aangekomen in een prachtig Spaans dorp met typisch smalle straatjes en overhangende balkons, uiteraard de beroemde brug.
Met enige moeite de camping gevonden. Het bleek een veldje te zijn dat bij een rufugio hoort. De tent is opgezet en deze is weer helemaal droog evenals alle kleding.
Vanavond het stadje doorgewandeld met de Limburgers en in een leuk restaurant gegeten. We komen nu steeds meer pelgrims tegen. Veruit de meesten wandelen en slechts een enkele fietser. Wel gaan we de caminosfeer steeds meer ervaren. Iedereen op weg naar hetzelfde doel. 
Morgen gaan we ook weer verder op deze weg. 

Hasta mañana!!


Dag 23 Datum: 09-06-2011 Dag: Donderdag Van: Puenta la Reina Naar: Navarrete
Km. Vertrek: 1750 Km. Aankomst: 1841 Km. Gereden: 91 Hoogtemeters: 1199
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen in alle rust vertrokken van deze overnachtingplaats, na nog genoten te hebben van een prachtige uitzicht. Het kampeerveldje bij de rufugio lag bovenop een berg  op ongeveer 400 meter hoogte. Voor vertrek nog lekker ontbeten in de rufugio.
Hierna begon het “werk” weer, een klim van 2,5 km oplopend tot 8 %, 't is een manier om wakker te worden!!!!!!!!!!. En zo ging het dus de hele dag door bergje op en bergje af, er zijn niet voor niets bijna 1200 hoogte meters gemaakt.
En dat bij droog weer met een temperatuur van rond de 25 graden.
Prachtige vergezichten, afgewisseld met grote graanvelden die al aardig geel verkleuren, wijnvelden en leuke dorpjes die vaak links of rechts van de weg liggen, dit is dus anders dan in Frankrijk waar je vaak door de dorpjes heen rijd. Apart was wel een dorpje vlak na Estella, waar het dorpje aan het oog word onttrokken door een wijnbodega.
Ter compensatie voor de pelgrims kan je nu aan de achterkant van de bodega water tappen maar ook rode wijn (gratis dus, zie de foto’s).
Vandaag het bekende wijngebied van de Noord-Spaanse wijn, de Rioja, binnen gereden. De hoofdstad van dit gebied is Logrono, toen wij hier doorheen reden bleek daar een groot jaarlijks feest aan de gang te zijn dus, een middeleeuws feest, met veel mensen, verkleed in deze kledingstijl. De stad was te druk om te blijven en we zijn dus nog een paar km verder gereden.
In Navarette hebben we een leuke camping gevonden, waar we ook onze Limburgers, Stan en Nellie, hebben getroffen. Gaan straks gezellig met elkaar eten om de vermoeienissen van deze dag weg te eten en te spoelen, want het was weer een heftig dagje.
Al met al gaat het ons toch goed af , het klimmen is veel beter vol te houden en de fietsen doen het fantastisch, tot op de dag van vandaag geen enkel probleem gehad, zelfs geen lekke band!!!!!.

Hasta mañana!!


Dag 24 Datum: 10-06-2011 Dag: Vrijdag Van: Navarrete Naar: Belorado
Km. Vertrek: 1841 Km. Aankomst: 1921 Km. Gereden: 80 Hoogtemeters: 840
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Op de gebruikelijke tijd vertrokken en aan een tocht van ongeveer 80 km begonnen. De planning was om naar Belorado te rijden, wetende dat daar geen camping is en dat we dus gebruik moesten gaan maken van een rufugio.
De tocht verliep voorspoedig de klimmetjes waren niet al te heftig en de wind was een gunstig gestemd. In Najera hebben we koffie gedronken met lekkere broodjes zoals je die hier overal kan krijgen. Net zoals de warme maaltijden ’s avonds. De pannetjes zijn, sinds we in Spanje zijn, niet meer gebruikt, zelfs niet meer uit de tas geweest.
In dit dorp is een speciale pelgrimsbrug die in het verleden gebouwd is om de pelgrims een lastige oversteek over de rivier te besparen.
Later op de dag zijn we door Santa Domigo gereden waar in de beroemde kathedraal een echte kip en een haan gehouden wordt, gebaseerd op een oude mythe. We zijn inmiddels de provincie Burgos binnengereden, blijkbaar is hier minder geld want de wegen zijn gelijk een stuk slechter.
Na aankomst in Belorado was het flink zoeken voor we een overnachtingplaats hadden gevonden. Uiteindelijk zijn we in een kleine rufugio beland waar we prima geslapen hebben. De stroom wandelde pelgrims neemt nu gestaag toe. Ook word je onderweg regelmatig een buen camino toegewenst door zowel oudere mensen als jongeren. 

Hasta mañana!!


Dag 25 Datum: 11-06-2011 Dag: Zaterdag Van: Belorado Naar: Burgos
Km. Vertrek: 1921 Km. Aankomst: 1982 Km. Gereden: 61 Hoogtemeters: 634
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

We hadden voor vandaag de keus gemaakt om een korte etappe af te leggen daar we de tijd wilden hebben om Burgos te bezoeken en hier geen extra dag aan te besteden.
Vannacht goed in de kleine rufugio geslapen, echter wel vroeg wakker want om 6 uur gaat het grote licht aan.
Na een Spaans ontbijtje, vergelijkbaar met het franse, zijn we om 7.30 weer op de fiets gestapt voor een tochtje van slechts 60 km.
Door een prachtig berggebied gefietst, veel roofvogels en een aantal herten zien wegspringen.
We bleven vandaag op een hoogte van de rond de 1000 meter fietsen. Vanmorgen San Juan de Ortega (klooster) bezocht een oude verzorgingsplek voor pelgrims midden in de bergen. Nu ook  een rufugio en een trefpunt voor wandelaars en fietsers.
Om half een in Burgos aangekomen na een lange afdaling, hiervoor zat echter een klimmetje van 14%, kunnen jullie vertellen dat dat echt heftig was.
In Burgos op de stadscamping gestaan in het park. Na het wassen van de fietskleding de stad bezocht, de oude hoofdstad van het koninkrijk Castille. Hier de zeer bijzondere kathedraal bezocht, deze stad staat op de werelderfgoed lijst. Veel kunst is hier verzameld, hoewel het heel mooi is om te zien vinden wij dat het wat overdadig is, en de aandacht afleid waar het werkelijk om gaat.
Wel leuk om een bruiloft te zien die net kerkelijk ingezegend was. Met overweldigend klokgeluid vertrokken zij in een open koets.
Na nog wat in de stad rondgekeken te hebben, een stad waar wij in ieder geval niet zo van onder de indruk waren, zijn we terug gegaan naar de camping

 

Hasta mañana!!

Dag 26 Datum: 12-06-2011 Dag: Zondag Van: Burgos Naar: Castrojeriz
Km. Vertrek: 1982 Km. Aankomst: 2036 Km. Gereden: 54 Hoogtemeters: 478
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Geen reisverslag...

Dag 27 Datum: 13-06-2011 Dag: Maandag Van: Castrojeriz Naar: Sahagun
Km. Vertrek: 2036 Km. Aankomst: 2127 Km. Gereden: 91 Hoogtemeters: 478
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen de Limburgers gedag gezegd, gezien onze planning komen we hen waarschijnlijk niet meer tegen.
Deze dag stond in het teken van het overbruggen van de Meseta, dit zal wel niet lukken in een dag want deze is meer dan 150 kilometer lang.
De ochtend gereden in een mooie maar eindeloze omgeving, vlakten afgewisseld met ogenschijnlijk verlaten dorpen, waar af en toe een bar/restaurant of een winkeltje te ontdekken is. Een winkeltje is vaak  slechts te herkennen aan een uithangbord en een voordeur met een kraaltjesgordijn, elke vorm van etalage ontbreekt, lijkt meer een woonhuis.
De fietsroute gaat nu gelijk op met de wandelroute. We zien dat er erg veel wandelaars lopen over de Meseta, maar slechts een enkele fietser.  Gezien de vlakte en een gunstige wind konden we redelijk snel doorrijden. 
Bij het stadje Fromista kwamen we een grote schaapkudde tegen die over de weg kwam aanlopen, er wordt hier veel rond getrokken met schaapskudden,  hier was ook een oud sluisjescomplex van een aantal schutsluizen in het kanaal de Castillo. Een oud kunststukje uit de 18de eeuw, op irrigatie gebied dat inmiddels op de werelderfgoedlijst is gezet. Al met al een schilderachtig tafereel.
Uiteindelijk zijn we gestopt in Sahagun een grote Spaanse municipal camping waar alle caravans op een meter van elkaar afstaan en men een de voorkant zit. Het dorpje was heel leuk een mooi marktplein met allemaal terrasjes en een arcade, bemand door een enkele pelgrim en veel locale bevolking. Er was een feest geweest in het kader van de stierenvechters cultuur, de vlaggen van de diverse groepen werden met veel vertoon terug naar de arena gebracht.
Gelukkig hebben wij van het stierenvechten zelf niets gezien.

Hasta mañana!!


Dag 28 Datum: 14-06-2011 Dag: Dinsdag Van: Sahagun Naar: Hospital de Orbigo
Km. Vertrek: 2127 Km. Aankomst: 2233 Km. Gereden: 106 Hoogtemeters: 413
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag verder over het uitgestrekte hoogland gereden, de eerst 60 km naar Leon verliepen heel voorspoedig vlakke weg en windje mee. Nog een paar authentieke dorpjes gepasseerd, waar op de kerktoren overal bevolkte ooievaarsnesten zitten. Ook zien we regelmatig wandelaars  die er helemaal doorheen zitten. Het lijkt ons heel zwaar  om in de temperaturen deze afstanden te wandelen. Met fietsen heb je nog wel wat verkoeling van de rijwind.
Het nietige gevoel dat je ervaart om op deze hoogte en in deze uitgestrektheid te rijden zal wel vergelijkbaar zijn.
Rond het middaguur kwamen we in Leon aan, het laatste stuk N-weg was als heel druk voorspeld maar dat viel heel erg mee. Leon is een prachtige oude stad met veel mooie straten vol met oude panden waar nu moderne winkels  in zijn gevestigd. Hier bleek ook een MacDonalds te zitten, die we maar bezocht hebben.
Na een paar uur in de stad te hebben verpoosd zijn we toch nog een stukje verder doorgefietst. Inmiddels zijn we ruim over de 2000 km heen.  In het laatste stuk bleek een km. of 10 aan kiezelpaden te zitten, wat de vaart er door het vele gehobbel wel heeft uitgehaald.
Om een uur 5 zijn we op de plaats van bestemming aangekomen. Helaas stond de beroemde brug over de Rio Orbigo in de steigers vanwege renovatie.
Morgen doen we beklimming van de Cruz de Ferro dit betekend klimmen tot  1600 meter. Morgen horen jullie hoe  dit ons vergaan is. 

Hasta mañana!!


Dag 29 Datum: 15-06-2011 Dag: Woensdag Van: Hospital de Orbigo Naar: Molinaseca
Km. Vertrek: 2233 Km. Aankomst: 2309 Km. Gereden: 76 Hoogtemeters: 1877
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

De dag van de beklimming van de Cruz de Ferro was aangebroken, dit betekend dat we naar een hoogte van 1510 meter gaan. De eerste aanloop was nog wel makkelijk, een 20 km redelijk vlakke weg. Echter na Astorga begint het klimmen soms wat rustiger, 4 á 5 %, oplopend tot 12 % op sommige stukken. Was soms zwaar met alle bagage op de fiets maar de uitzichten en de ervaring dat het lukt is geweldig. En dan moet later het afdalen nog beginnen…… !!!!!
Tijdens deze klim nog een “ommetje” gemaakt door een kaartleesfoutje. Ja, hierdoor voor een klein stukje een andere route gereden, maar deze was ook erg mooi.
Bij Rabanal weer op de juiste route gekomen. Hier een lunchpauze ingelast om weer op energie te komen, een grote salade en een heeeeeel groot bord macaroni, in een leuke refugio. Hier melden de eerste wandelaars zich al voor een slaapplaats.
Na deze ruime maaltijd zijn we weer verder gegaan. Vlak voor de top kreeg Marius een scheur in zijn achterband. Gelukkig hadden we een reserve achterband bij ons zodat we na een half uurtje weer verder konden rijden. Als we afhankelijk waren geweest voor hulp hadden we lang moeten wachten want in alle tijd dat we stil gestaan hebben is er geen auto langs geweest.!!! Gelukkig ontstond de scheur niet bij het afdaling als je met 40 km naar beneden gaat.
Eenmaal aangekomen op de top, waar een eenvoudig kruis staat, hebben we volgens het oude gebruik het steentje dat we uit de tuin van huis meegenomen hebben op de grote berg stenen gegooid, met onze naam en woonplaats op de steen geschreven en onze gedachten die we hierbij hadden. Al met al toch een ontroerend moment in deze reis.
Hierna door naar de pas om vervolgens aan een lange afdaling te beginnen, waarbij we soms verkrampte handen hadden van het remmen, maar ook hele spectaculaire uitzichten zoals je op de foto’s kan zien, voor zover dat mogelijk is.
Uiteindelijk zijn we na de afdaling en het passeren van mooie dorpjes in de overnachtingsplaats aangekomen, bij een wat alternatief aandoende rufugio, waar je zowel binnen als buiten kon slapen, de bedden stonden ook op de veranda. Wij hebben maar gekozen voor onze eigen slaapkamer, onze tent dus op een klein veldje naast de rufugio.
Morgen verder richting de volgende grote pas die we over moeten. Op dit moment zijn we ongeveer 200 km van Santiago af en naderen het eerste reisdoel. Nog een dag of 3 en we zullen Santiago binnen rijden. 

Hasta mañana!!


Dag 30 Datum: 16-06-2011 Dag: Donderdag Van: Molinaseca Naar: Villafranca del Bierzo
Km. Vertrek: 2309 Km. Aankomst: 2333 Km. Gereden: 24 Hoogtemeters: 318
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen was al snel duidelijk dat we niet over de col de Cebreiro zouden fietsen. Beiden voelden we ons niet uitgerust genoeg van de dag van gisteren, ook tijdens de eerste 10 km bleken we geen sterke benen te hebben vandaag en dus hebben we besloten tot aan de voet van de beklimming te rijden zodat we morgen met frisse moed aan de beklimming kunnen  beginnen.
Het korte tochtje verliep door een paar korte maar felle klimmetjes toch nog best lastig en rond twaalf uur waren we op de plaats van bestemming.
Na wat gegeten te hebben zijn we naar de camping gegaan. Een groot terrein waar we met twee schotse fietser de enige gasten zijn.
Vanmiddag het stadje bekeken en wat boodschappen gedaan. Toen we op een terrasje wat zaten te drinken zagen we bekende mensen langskomen, en jawel onze Limburgers waren inmiddels ook hier aangefietst.
Gezellig met elkaar gegeten en bijgepraat over de afgelopen dagen. Dit keer dus een kort verslagje.
Op naar de beklimming , op naar 1600 meter!!!!   

Hasta mañana!!


Dag 31 Datum: 17-06-2011 Dag: Vrijdag Van: Villafranca del Bierzo Samos
Km. Vertrek: 2333 Km. Aankomst: 2403 Km. Gereden: 70 Hoogtemeters: 1161
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag staat de derde bergetappe op het progamma. Het weer was bij het opstaan bewolkt en fris, dus maar afwachten hoe het in de loop van de dag zou gaan met het weer.
Na een 15 km rustig inrijden op de vlakke weg begon de beklimming van ongeveer 25 km met rustige stijgingen en stukjes die boven de 10 % waren.
Vandaag veel wandelaars en af en toe wat fietsers en dat zijn dan meestal mannen en geen vrouwen die op een ATB met weinig bagage naar boven gaan. Ook zagen we dat mensen hun bagage met speciale koeriers naar de top lieten brengen. Hier hebben we geen gebruik van gemaakt. Wij vonden dat we dat gewoon zelf mee moesten nemen, het blijft tenslotte een pelgrimsreis dus een beetje afzien hoort erbij.
Al met al was het goed te doen, de benen waren goed en er was genoeg lucht in de longen om boven te komen. Het weer werd steeds slechter, bij een temperatuur van 9 graden en een zeer sterke wind was het geen makkelijke tocht om boven te komen, maar zeker ook niet naar beneden, bijtrappen bij een daling van 7 % was noodzakelijk om vooruit te komen. Ook waren er onverwachte windvlagen die de fiets deden bewegen, mede door de bagage die ook de nodige wind ving.
Toch nog veel van de mooie uitzichten kunnen genieten en dat het ons toch maar weer gelukt is. Onderweg nog mooie foto’s gemaakt van de omgeving en een mooi beeld van een wandelende pelgrim in de wind.
Eenmaal op de top aangekomen hebben we eerst in een auberge een lekker lunch gegeten voordat we aan de afdaling begonnen. Bij deze afdaling hadden we alle lagen kleding aan die we bij ons hadden, zelfs de binnenmuts in de helm is opgezet.
Na enig zoeken hebben we in de overnachtingplaats een mooie rufugio gevonden om te slapen. Er blijkt heel veel verschil te zitten in de rufugios. De eerste mogelijkheid was een rufugio in een zeer mooi klooster, maar daar stonden 50 bedden in een zeer kleine ruimte en slechte, vieze matrassen en zeer matig sanitair. Hier zijn we dan ook niet gebleven. We zitten nu in het andere uiterste in een mooie rufugio met een keuken met magnetrons en inductiekookplaten en heerlijke bedden, waar we nu gebruik van gaan maken. Tot morgen maar weer als we verslag doen van de een na laatste dag van de reis naar Santiago, nog ongeveer 150 km.
 

Hasta mañana!!

Dag 32 Datum: 18-06-2011 Dag: Zaterdag Van: Samos Naar: Arzua
Km. Vertrek: 2403 Km. Aankomst: 2502 Km. Gereden: 99 Hoogtemeters: 1633
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na een goede nachtrust in de luxe rufugio en een heerlijk ontbijtje met een gekookt eitje en een jus d órange zijn we op de fiets geklommen om aan de voorlaatste dag te beginnen.
Het was een bleek een hele zware dag te worden. Wij hebben vandaag geen plat stukje weg gezien, het was of klimmen of dalen. Het was wel een hele mooie weg die we hebben afgelegd , veel echt oude authentieke dorpen waar je allerlei mensen aantrof die een graantje mee wilden pikken van de caminogangers, in de vorm van broodjes, drinken, rustpunten en benodigdheden.
Onderweg zijn we diverse droogruimten tegengekomen, dit zijn bouwwerken op palen van hout, die gebruikt worden om maïs e.d. te drogen. In het Spaans worden deze Horreos genoemd, ziet er allemaal antiek uit. Ook kwamen we nog een heel apart kruis tegen met aan de ene kant een Christusbeeld en aan de andere kant Maria met haar dode zoon.
Na een lange dag fietsen met alleen maar klimmen en dalen uiteindelijk in Arzua aangekomen. Hier zou een camping zijn doch die bleek na enig zoeken niet meer te bestaan. Inmiddels hadden wij het wel gehad, oftewel we zaten er volledig doorheen. Eerst moesten we dus terugfietsen naar het stadje, een paar km extra dus, echter toen keerde het geluk en vonden we een rufugio die ook prachtige kamers verhuurde voor nauwelijks meer dan de rufugioprijs. Hier hebben we dus maar gebruik van gemaakt, een prachtige kamer met privébadkamer aan de overkant van de gang 's Avonds heerlijk gegeten in het restaurantje wat erbij hoorde.
Onderweg zie je ook steeds meer herkenningstekens van de camino., hekken in de vorm van jakobsschelpen e.d., zelfs de putdeksels zijn hiervan voorzien.
Morgen beginnen we aan de laatste dag van de reis naar Santiago de Compostella, de spanning stijgt en dat merk je ook als je met andere Santiagogangers spreekt, zowel te voet als per fiets. 

Hasta mañana!!


Dag 33 Datum: 19-06-2011 Dag: Zondag Van: Arzua Naar: Santiago de Compostella
Km. Vertrek: 2502 Km. Aankomst: 2554 Km. Gereden: 52 Hoogtemeters: 863
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag is de dag daar dat we het eerste en meest belangrijke doel van onze reis gaan bereiken. Na een heerlijke nacht slapen in de mooie kamer zijn we rond half negen op de fiets gestapt.
Wat in de route beschrijving als niet al te zwaar werd beschreven bleek in de werkelijkheid toch wel anders, het was zoals het spreekwoord geld de laatste loodjes wegen het zwaarst , dus de klimmetjes waren lang en stijl, eigenlijk het beeld van de laatste 4 dagen , staat vriendelijk beschreven in het route boekje, maar de realiteit is wel wat anders; klimmem en dalen , klimmen en dalen.
En dan het moment dat je het bord Santiago bereikt, een moment van we zijn er, maar nee hoor, er moet nog een aantal km's gefietst worden voordat je echt op het 0 punt voor de kathedraal op het plaza de Orbeiro bent gearriveerd, op de steen die het nulpunt aangeeft.
Eenmaal daar aangekomen is het lastig om de emoties te omschrijven, aankomen na een tocht van ruim 2500 km is het een mengeling van gevoelens en emoties die de overhand hebben, maar er werd toch wel even een traantje gelaten hoor. Het is heel bijzonder om op het plein te staan. Hele groepen wandelaars komen aan, fietsers, met en zonder bagage, omhelzen elkaar, maken foto’s.
Morgen als we een rustdag hebben en de mis gaan bezoeken en de stad zien zullen deze verder een plaats krijgen. Als eerste gaan we nu naar het pelgrimsburo om ons Compostelaat te krijgen dat we deze reis volbracht hebben. Daarna wat tot rust komen en de camping opzoeken.
Morgen gebruiken we om alle indrukken een plekje te geven en onze keus te maken voor het tweede deel van onze reis. Wij realiseren ons dat we onze gevoelens niet altijd beschreven hebben in onze reisverslagen, maar die zij er uiteraard in overvloed. Morgen zullen we jullie een indruk geven wat deze reis  voor ons betekend.

WE ZIJN ER!!!!!!!!!!!!.

Hasta mañana!!

Dag 34 Datum: 20-06-2011 Dag: Maandag Van: Santiago de Compostella Naar: Santiago de Compostella
Rustdag Km. Vertrek: 2554 Km. Aankomst: 2554 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 863
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

18 mei vertrokken, nu 2554 km. verder en met 19800 klimmeters verder zijn we in Santiago aangekomen, onderweg is er veel beleefd, zon en regen , veel wind tegen, soms geen kampeerterrein kunnen vinden en dan toch nog maar wat km verder rijden, heuveltje op heveltje af wat later bergje op bergje af werd, veel behulpzame mensen die je hielpen de weg te vinden als het niet lukte. Veel gesprekken met elkaar en met ander pelgrims die op weg zijn naar Santiago, dit laatste werd steeds sterker naarmate we dichterbij kwamen.
Wat we wel ervaren hebben is dat het contact onder de lopers intensiever is dan het contact onder de fietsers.
Momenten van mooie gevoelens omdat je samen iets deelt, maar ook soms km's alleen rijden, volledig verzonken in je eigen gedachten. Veel gelachen, maar soms ook een traan omdat het gewoon niet zo goed lukte op een dag.
32 dagen met elkaar doorbrengen 24 uur per dag is ook weer een mooie ervaring, veel samen kunnen delen, weer dingen van elkaar gezien die eigenlijk wat naar de achtergrond waren gekomen, en natuurlijk hebben we ook wel eens een ruzietje moeten oplossen, want die waren er ook.
Nadenken over het goed en fout en zoeken naar het antwoord op de vraag missen wij wat in het leven, een religieuze ervaring? En wat betekend dat dan?
Vragen waar de reis tot nu toe nog geen antwoord op heeft gegeven. Het geeft wel veel stof tot nadenken, waar,naast de lichamelijk inspanning, alle gelegenheid voor is. En dan de ontlading bij aankomst op het plein voor de kathedraal, indrukwekkend een heel bijzondere ervaring 
Vandaag zijn we om 12.00 naar de pelgrimsmis geweest in de kathedraal van Santiago, een mis waar alle pelgrims bijeenkomen gelovig of niet. Het is jammer dat we van de mis zelf niet veel begrijpen omdat alles in het Spaans gezegd word, maar de intentie is er wel. Tijdens de mis worden de landen genoemd en de aantallen  van mensen die de dag ervoor het Compostelaat hebben gekregen. Het bleek dat wij de enige twee uit Nederland  waren die deze dag het Compostelaat verkregen  hadden .Jammer genoeg werd het grote wierrookvat deze dienst niet heen en weer geslingerd, dit schijnt wel een spektakel te zijn!  
Na de dienst hebben we een kaarsje gebrand voor een paar mensen waarvan we weten dat ze het moeilijk hebben op dit moment, en voor onze kinderen.
De verdere dag hebben we in de stad doorgebracht, erg toeristisch, maar toch met een sfeer die je nergens anders vindt.

Hieronder staat nog een gedichtje uit de bundel die we voor de reis cadeau kregen van Jan en Jen, voelt voor ons wel toepasselijk, van Rutger Kopland.

Hoe zal ik dit uitleggen, dit waarom
Wat wij vinden niet is
Wat wij zoeken 
Laten we de tijd laten gaan
Waarheen hij wil
En zie dan hoe weiden hun vee vinden
Wouden hun wild, luchten hun vogels,
Uitzichten onze ogen
En ach, hoe eenvoud zijn raadsel vindt
Zo andersom is alles, misschien
Ik zal dit uitleggen.
 

Hasta mañana!!


Dag 35 Datum: 21-06-2011 Dag: Dinsdag Van: Santiago de Compostella Naar: Lugo
Km. Vertrek: 2554 Km. Aankomst: 2657 Km. Gereden: 103 Hoogtemeters: 1294
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Gisteravond wilden we in het dorpje bij de camping eten, de restaurantjes bleken deze avond gesloten en in de locale bar zijn we voor een drankje gaan zitten samen met Stan en Nellie, de Limburgers die we zonder af te spreken telkens weer ontmoeten en wat ook heel gezellig is!
Vervolgens kwam er op onze vraag of er iets te eten was, of beter gezegd Nellie’s vraag want zij spreekt, heel handig, wat Spaans, een overload aan tapas op onze tafel, bakjes na bakjes werden neergezet, wij zagen er kennelijk erg hongerig uit!
Besloten ook om toch aan de terugreis zoals gepland te beginnen. Er was eerst twijfel omdat deze erg zwaar is en het weer niet al te best in de bergen, maar we houden wel van een gokje en wat avontuur, dus we beginnen er aan en zien wel…Eventueel kunnen we afzakken naar een grotere stad als het tegenzit en daar een stukje trein of bus nemen.
In de vroege ochtend nu toch echt afscheid genomen van onze positieve Limburgers, we gaan elkaar nu echt niet meer ontmoeten omdat we een andere richting uitgaan.
Vertrokken richting Lugo, een mooie rustige weg, landelijk door dorpjes en door eucalyptus en dennenbossen, Wel heuvelig maar goed te doen. Fietsers zien we niet meer wel een enkele wandelende pelgrim, waar we nu fietsen heet camino Antiqua, en komt samen met de route del Norte in Lugo.
De bedoeling is om in Sorbrado te overnachten in een oud Cisterciënzer klooster, een van de oudste in Spanje waar achter de kloostergang de Albergue is. Het gebouw ziet er uit de verte al indrukwekkend uit maar is helaas gesloten als wij om 14.00 voor de poort staan, gaat om 16.30 weer open, ja die siësta in Spanje he…
Besloten om door te rijden naar Lugo, het fietsen ging voorspoedig en we hadden nog energie. Lugo heeft een heel oud centrum omgeven door een vestingmuur van meer dan 2 kilometer waarop je kunt lopen en wat veel wordt gebruikt als hardloopcircuit merkten wij avonds.
Na enig zoeken een Hostal gevonden voor de nacht de refugio had geen stalling voor de fietsen en ze aan een paal te zetten leek ons te risicovol. In het Hostal moesten we ze de trappen op tillen maar ze stonden wel veilig. In de avond het centrum in gegaan , sfeervol oud en in een pulperia gegeten wat een inktvis restaurant blijkt… 

Hasta mañana!!


Dag 36 Datum: 22-06-2011 Dag: Woensdag Van: Lugo Naar: A Fonsagrada
Km. Vertrek: 2657 Km. Aankomst: 2719 Km. Gereden: 62 Hoogtemeters: 1357
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen hebben we veel tijd  moeten besteden om de stad uit te komen, lag een beetje aan de routebeschrijving en een beetje aan ons, niet zo goed de tekst gelezen.
Uiteindelijk reden we om 10.00 uur de stad uit op de goede route. De route liep vandaag over een wat drukkere weg met hier en daar een afkorting voor de fietser over een mooie binnenweg.
Vandaag hebben we 3 passen moeten beklimmen die de uitlopers markeren van de bergen waar de route later overheen gaat.
De uitzichten worden steeds mooier, we rijden nu met vergezichten die je eigenlijk alleen maar kent van de ansichtkaarten. Betekend wel veel inspanning leveren, maar je krijgt er dan ook wel wat voor terug.
Het fietsen gaat nog goed, het klimmen wordt wel steeds zwaarder. Uiteindelijk zijn we aangekomen op de camping in A Fonsagrada. We bleken hier de enige gasten te zijn. Een mooie camping met schitterend uitzicht.
Deze avond is er speciaal voor ons gekookt en werden we bij de koffie getrakteerd op verschillende locale drankjes voor bij de koffie.
Morgen trekken we verder de bergen in. Dan begint een zwaar traject van 100 km met alleen maar klimmen en dalen en geen rechte weg.

Hasta mañana!!

Dag 37 Datum: 23-06-2011 Dag: Donderdag Van: A Fonsagrada Naar: San Antolin de Ibias
Km. Vertrek: 2719 Km. Aankomst: 2774 Km. Gereden: 55 Hoogtemeters: 1091
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen vroeg vertrokken na een wat kort nachtje, er bleek een groep jongeren in de kantine van de camping te eten, en de Spanjaarden beginnen daarmee pas rond 22.00 uur, de tijd dat wij gewoon zijn te gaan slapen!
Toch om 08.00 uur op de fiets, we dachten in het dorp wel te kunnen ontbijten. Dit kon ook, met cakejes, koekjes en koffie, dit schijnt heel gebruikelijk te zijn hier.
De route van vandaag begon met een lange afdaling en vervolgens een lange klim, we hadden bedacht een routevariant te nemen die beschreven stond in het boekje, zou iets minder hoog gaan….nou, dit hebben we geweten. We bleven klimmen, soms zo stijl dat we  van de fiets af moesten om stukjes te lopen en goed in de remmen knijpen anders rolde de fiets achteruit de berg af!
Op een zeker moment kwamen we door dorpjes waarvan de naam niet op de kaart te vinden was en we kregen toch een vreemd gevoel niet goed te zitten. Dit werd bevestigd door een werkman die hier toevallig liep. Hij ging in ratelend Spaans uitleg geven waar wij niet veel van begrepen…wel dat we niet goed zaten.
Kortom, we zijn terug gegaan, weer een hele lange afdaling, al het werk voor niets, het huilen stond ons nader dan het lachen , maar we hadden geen keus. Uiteindelijk bleek dat we een afslag gemist hadden en het wegnummer was veranderd! Daar zullen we Sweerman eens over inlichten!
Gelukkig toch weer op de goede route beland, en ondanks alles is het hier prachtig, een overweldigende natuur, ruig, en geen toeristen te bekennen, zelfs een vos stond even op de weg naar ons, vreemde creaturen, te kijken!
Je moet geen hoogtevrees hebben want soms rijden we over smalle weggetjes zonder enige bescherming aan de kanten met een behoorlijke afgrond. Ook blijkt het niet erg verstandig met het klimmen je voeten vast te klikken in de pendalen, vooral met sterke stijgingen ga je soms niet sneller dan 9 km. En dan je voeten losmaken is lastig. Zo merkte Hanneke ook, die hierbij zeer charmant op het wegdek belandde…gelukkig alleen een geschaafde knie.
Door het verkeerd rijden hebben we zo’n 15 km. voor niets gereden, normaal geen punt maar in de bergen toch een héééél eind.
We besloten dat het bij San Antolin meer dan genoeg was voor vandaag en daar een Hostal gevonden.
Klein bergdorpje verder niet veel voorzieningen, gelukkig wel een lekker bed!

Hasta mañana!!


Dag 38 Datum: 24-06-2011 Dag: Vrijdag Van: San Antolin de Ibias Naar: Villablino
Km. Vertrek: 2774 Km. Aankomst: 2784 Km. Gereden: 10 Hoogtemeters: 197
Reisverslag:

 

 

Top

Vannacht geslapen in een eenvoudig hostal, waarbij werd aangegeven dat het ontbijt was inbegrepen. Dit ontbijt bestond uit koffie en een plastic mandje met een paar cakejes en Maria kaakjes en jawel dit was het ontbijt.
Hierna met een twijfelachtig gevoel vertrokken voor de rit van vandaag.
We hadden in de routebeschrijving al gezien dat het veel klimwerk betekende tot wel 12% over langere stukken. Na de eerste 10 km hebben we besloten dat het niet verstandig was om door te fietsen, 12 % bleek 14 á 15 % te zijn en was gewoonweg niet te fietsen.
Misschien met racefietsen zonder bagage is het nog wel een uitdaging maar dat is voor ons nu niet het geval. Daarnaast werd de weg aangepast en dat gaf ook veel overlast. We hebben het allemaal toch onderschat..
Hierop zijn we teruggekeerd naar het dorp en zijn gaan uitvinden hoe we hier weg konden komen. Er bleken geen bussen te rijden, gelukkig vonden wij, met hulp van anderen, een taxichauffeur bereid om ons en de fietsen over de ergste bergen heen te brengen.
Afspraak was dat we om 3 uur zouden vertrekken, echter hij was er al om 12 uur. Hals over kop de fietsen ingeladen en de bagage.
Tijdens de rit naar Villablino bleek dat we een juiste beslissing hadden genomen. Heel veel klimmem en km's onverharde weg waar niet over te fietsen was geweest.
Inmiddels zitten we 70 km. verder in een hostal omdat de camping daar inmiddels is opgeheven. Al met al dus een “fijne”dag.
Morgen stappen we weer op de fiets om naar La Magdalena te fietsen. De tocht begint met een mooie klim om daarna af te dalen en dan blijven we op een hoogteverschil van ongeveer 250 meter fietsen dus dat is een stuk aangenamer.

Vandaag zijn er geen foto’s.

Hasta mañana!!


Dag 39 Datum: 25-06-2011 Dag: Zaterdag Van: Villablino Naar: La Robla
Km. Vertrek: 2784 Km. Aankomst: 2881 Km. Gereden: 97 Hoogtemeters: 848
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Om acht uur bij een strak blauwe hemel weer op de fiets gestapt, na de bijzondere dag van gisteren hadden wij wel weer zin om te fietsen.
Eerst het stadje door om vervolgens aan een redelijk makkelijk klimmetje te beginnen die ons naar een hoogvlakte bracht waar je je waande als op de alpenweiden, aan weerzijden mooie bergen.
De meer dan 15 km lange weg die alleen maar vriendelijk op en neer golfde, heerlijk om hier te fietsen na het geklim van de afgelopen dagen.
De dorpjes ogen ook weer wat vriendelijker, de afgelopen kilometers liepen door een gebied waar veel mijnbouw is, steenkool voornamelijk en cementindustrie, de dorpjes oogden ook wat grauw.
Nu weer rode dakpannen en ooievaars op de kerktorentjes. Vandaag ook rondom een stuwmeer gereden met om ons heen onwerkelijke bergen als een maanlandschap. We zijn nu ook dichtbij het Picos d’Europa, een bijzonder natuurpark. Schitterende weg, wilden hier eigenlijk een camping nemen die vermeld stond in het boekje, maar zoals al vaker, bleek deze ook opgeheven te zijn..!
Onbegrijpelijk dat dit gebied niet meer toeristen trekt, misschien  onbekendheid met het gebied, of de dorpjes die weinig te bieden hebben, aan het natuurschoon kan het in ieder geval niet liggen! De stuwdam bekeken, erg hoog… en wat gedronken bij een barretje, overal hier krijg je tapas aangeboden bij je drankje, altijd weer verrassend.
Inmiddels was de temperatuur aardig opgelopen, 38 graden wees onze fietscomputer aan! Doorgefietst naar La Magdalena , hier was het Hostal gesloten, dorp stelde ondanks de mooie naam ook niet veel voor. Nog maar wat kilometertjes erbij genomen naar La Robla gereden, viel niet mee met die hitte, soms alsof je door de woestijn reed, nergens schaduw of een zuchtje wind…
In La Robla na enig zoeken een kamer gevonden. 's Middags wat in het dorp rondgelopen en ons gevoegd naar Spaans gebruik, op de vele terrasjes zitten met een drankje en wat tapas. Wat zijn er veel cafeetjes in de dorpen, en ook altijd goed bezet in de late namiddag/avond.

Hasta mañana!!

Dag 40 Datum: 26-06-2011 Dag: Zondag Van: La Robla Naar: Cistierna
Km. Vertrek: 2881 Km. Aankomst: 2938 Km. Gereden: 57 Hoogtemeters: 650
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vannacht matig geslapen, er was een fiesta in het dorp, we hadden al gezien dat er een groot podium op het plein stond en er werd wat geoefend maar later op de avond was het rustig en leek er geen activiteit te zijn zo dachten wij, dit zal morgen dan wel zijn.
Pas laat kunnen eten, dit is een nadeel als je zelf niets kan klaarmaken zoals op de camping. Om 24.00 toen wij al in onze eerste slaap waren barstte het feest los, de hele nacht door groot concert, tot 07.00 's morgens.
Toen wij wegreden liepen er nog groepen wat verdwaasd, dronken, rond.
Wat brak aan de dag begonnen, het beloofde weer flink warm te worden en wij besloten niet langer dan rond 14.00 door te rijden.
De weg slingert zich nu minder hoog door de bergen heen, het wordt wat minder rotsachtig en groener. Een langere klim gehad, verder was het goed te doen, kortere hellingen en ook een lange afdaling naar Cistierna, ons einddoel van vandaag.
We hadden gezien dat hier ook een smal spoor langs liep en een stationnetje was, we willen nog 1 dag fietsen, naar Cervera de Pisuerga om dan vanuit hier de trein te nemen naar Bilbao, een grote plaats aan de kust van waaruit we ook naar huis kunnen vliegen.

Hasta mañana!!


Dag 41 Datum: 27-06-2011 Dag: Maandag Van: Cistierna Naar: Cervera de Pisquerga
Km. Vertrek: 2938 Km. Aankomst: 3033 Km. Gereden: 93 Hoogtemeters: 1355
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vannacht geslapen in een van de weinige Auberge’s op de route, die weinig door lopers gebruikt word. Dit betekende dat we ook alleen in deze redelijk grote auberge sliepen.
We hadden een goede tweepersoonskamer, echter alles kon wel een goede schoonmaak gebruiken.
Ook deze nacht minder goed geslapen door een vreselijk onweer wat ons voor een groot deel van de nacht wakker heeft gehouden.
De volgende ochtend was het weer goed weer het zonnetje scheen weer en het was lekker opgefrist.
De eerste stop was Guardo, een wat groter stadje. Hier moesten we de keus maken om een mooie omweg rond de stuwmeren te maken of de korte route rechtstreeks naar het einddoel van vandaag. Hoewel we de eerste km's fors geklommen hadden, hebben we toch gekozen om de omweg te rijden. Dit bleek een hele goede keus te zijn. Een prachtige rit met veel mooie uitzichten en schitterend natuurschoon, wat kan een mens zich gezegend voelen op dit soort momenten.
Na deze rit zijn we in een mooi stadje aangekomen, waar eindelijk weer eens een camping was. Hier de tent weer opgezet en onze maattijd weer eens zelf gekookt.
Morgen gaan we met de trein verder, maar daar vertellen we morgen meer over.

Hasta mañana!!

Dag 42 Datum: 28-06-2011 Dag: Dinsdag Van: Cervera de Pisquerga Naar: Bilbao
Km. Vertrek: 3033 Km. Aankomst: 3033 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen eerst naar het station geweest. Er gaat hier maar één trein per dag langs van Léon naar Bilbao. Het station was niet bemand, we troffen toevallig iemand die er was en ons uitlegde dat we een uur van te voren een kaartje konden kopen. Dus wij maar weer terug naar de camping, de tent afgebroken en alle bagage opgeladen.
Vervolgens hebben het dorp bezichtigd, hier zagen we veel zwaluwnesten onder de arcadebogen.
Hierna volgens goed Spaans gebruik de middagmaaltijd gebruikt. Een drie gangen menu met fles wijn erbij voor slecht 9 euro per persoon. Daar heb je in Nederland nauwelijks een fles wijn voor in een restaurant.
Een uur van te voren waren wij met de fietsen op het station en hebben wij voor 12,75 euro per persoon (fiets gratis ) kaartjes gekocht voor een treinreis die ruim 4 uur duurde en ongeveer 225km overbrugde. 
De trein leek wel op de sprinter van Den Haag naar Zoetermeer, dit was een treinstel op een smalspoor baan.
De fietsen konden in een wagon die wat ruimte had voor bagage, zoals in een tram, en waar verder ook gewoon passagiers zaten Tijdens de reis verslechterde het weer flink, donkere wolken en flinke regenbuien. De fietsen telkens recht moeten zetten omdat ze bij ieder bocht weer uit balans raakte.
De rit ging wel mooi door de bergen.
Om 21.30 uur in Bilbao aangekomen, daar was het een heel gedoe om met de fiets van het station af te komen, na wat vragen hadden we vrij snel een pension voor de nacht gevonden, ernaast bleek een hamburgeria te zitten, waar we een heerlijke burger gehaald hebben.

Hasta mañana!!

Dag 43 Datum: 29-06-2011 Dag: Woensdag Van: Bilbao Naar: Sopolane
Km. Vertrek: 3033 Km. Aankomst: 3078 Km. Gereden: 45 Hoogtemeters: 744
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Deze morgen met regen in het pension wakker geworden.
Toen we ingepakt en wel weer op de straten van Bilboa stonden was het inmiddels droog geworden. Het is een stad vol met mooie oude gebouwen, na eerst in een prachtig oud café koffie gedronken te hebben zijn we naar de VVV geweest voor informatie over de stad en de beste route om naar het vliegveld te komen.
Het eerste was geen probleem, maar het tweede was een stuk lastiger een goede fietsroute was er niet dus moesten het doen met de drukkere auto wegen, vol goede moed zijn we hieraan begonnen en na lang zoeken eindelijk de goede weg gevonden met hulp van mensen in de stad. Het was echt een vreselijke drukke weg, die soms tot 12 % omhoog ging en in de omgeving van het vliegveld werd het zo druk en werd er zeker met 100 km langs ons gereden. Na de eerste afslag genomen te hebben zijn we door een dorpje via een binnenweg, waar het vliegveld niet stond aangegeven, uiteindelijk op de Aeroporte aan gekomen. Hier zonder problemen een ticket gekocht voor zondag 3 juli. We vetrekken hier om 8.50 en zijn twee uur later op Schiphol.
Hierna zijn we naar de kust gereden waar we nu op een camping staan die iets hoger tegen een helling ligt, met uitzicht op zee, een km of 30 van het vliegveld af. Wat een rust..! Bewolkt, maar een prachtige zonsondergang gezien vanavond.

Hasta mañana!!

Dag 44 Datum: 30-06-2011 Dag: Donderdag Van: Sopolane Naar: Sopolane
  Km. Vertrek: 3078 Km. Aankomst: 3078 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag staat een bezoek aan de stad Bilbao gepland en aan het Guggenheim museum.
Met de metro naar de stad gegaan. Leuke dag gehad, boeiende stad met het oude en nieuwe gedeelte.
Het Guggenheim museum was een belevenis op zich, alleen het gebouw al is een architectonisch kunstwerk. Buitenkant van titanium met platen die eruit zien als visschubben. Binnen enorme galerieën met moderne kunst waarvan wij niet altijd de bedoeling begrepen…
Grootste overdekte markt, beweerd men in Bilbao, van Europa bezocht met alleen etenswaren, veel vlees (met een bijzondere toonbank) en vis.  
Uiteraard pinxtos gegeten op een van de pleinen bij een van de ontelbare cafeetjes.
Aan het eind van de dag weer de rust van de camping die wel langzaam aan begint vol te stromen met surfers, dat schijn je hier goed te kunnen op de hoge golven van de Biskaje, we gaan het morgen ook eens ondervinden, zonder surfplank dan wel.   

Hasta mañana!!

Dag 45 Datum: 01-07-2011 Dag: Vrijdag Van: Sopolane Naar: Sopolane
  Km. Vertrek: 3078 Km. Aankomst: 3078 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

 

 

Top

Na enig zoeken het strandje gevonden waarop wij wilden liggen vandaag er zijn hier prachtige baaien met hoge rotsen tot in zee.
Helder weer, warm, lekker windje en hoge golven.
Toch nog wat verbrand op onze armen en benen na, die zijn wel wat gewend de afgelopen weken.

Fototoestel vergeten, dus geen foto’s vandaag, morgen nog een poging, laatste dag voor vertrek.
We gaan wel afbreken en richting vliegveld in de middag, hopen dan ergens dichtbij te kunnen overnachten want vanuit hier redden we het niet op tijd te zijn.

Hasta mañana!!


Dag 46 Datum: 02-07-2011 Dag: Zaterdag Van: Sopolane Naar: Derio
Km. Vertrek: 3078 Km. Aankomst: 3108 Km. Gereden: 30 Hoogtemeters: 153
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen rustig aan gedaan voor vertrek, de camping was tot laat in de nacht rumoerig en er was ook een disco of iets in de buurt want deze houdt ons al 2 nachten uit de slaap!
Afgebroken en ingepakt, het was inmiddels al aardig warm, nog even naar de baai om foto’s te maken.
Op het strand liggen trok ons niet zo vandaag we hadden meer de behoefte in de buurt van het vliegveld nu een kamer te vinden zodat dit allemaal geregeld is. Mooie rit naar Derio, klimmetje was goed te doen en een lange afdaling.
Gelukkig al snel een kamer gevonden in een pension, nog even siësta gehouden en we zitten nu in een Ierse pub onze verslagen bij te werken.
Straks eten en vroeg naar bed.
Morgen naar huis, we hebben er wat ambivalente gevoelens bij…
Wel heerlijk om onze kinderen en honden weer te zien!  Als we morgen weer thuis volgt het verslag van de laatste reisdag en na een paar dagen nog de epiloog en dan gaat het gewone leven hervat worden.  

Hasta mañana!!

Dag 47 Datum: 03-07-2011 Dag: Zondag Van: Derio Naar: Rijswijk
Km. Vertrek: 3108 Km. Aankomst: 3115 Km. Gereden: 7 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vroeg opgestaan om naar het vliegveld te fietsen. Het was een warme nacht er hing wel een airco maar de huisbazin was vergeten ons daar de afstandbediening van te geven.
We waren ruim op tijd om onze fietstassen in twee grote tassen te doen en de fietsen in een hoes te pakken. We hadden alles goed voorbereid. De vlucht ging voorspoedig, binnen 2 uur op Schiphol, dit ging voor ons gevoel wel heel snel.
Het is lastig omschakelen waar je op de fiets zo lang over doet en nu opeens ben je weer terug in de drukte van Schiphol.
We werden opgehaald met de auto door de kinderen, zelf terug fietsen hadden we niet zo’n zin in. Nu weer thuis waar we ons enigszins ontheemd voelen, we moeten het gewone leven weer zien op te pakken. We laten het even hierbij over een paar dagen volgt nog een epiloog.
Voor nu willen we alle trouwe volgers/lezers bedanken voor hun support en leuke berichtjes in ons gastenboek het was altijd weer een klein cadeautje om dit te lezen!!!

Bijgevoegd hebben we nog een foto van ons gestempelde pelgrimspaspoort en ons Compostelaat.

Lieve mensen, tot de epiloog en misschien de volgende fietstocht!


Epiloog Datum: 09-07-2011 Dag: Zaterdag Van: Naar:
  Km. Vertrek: Km. Aankomst: Km. Gereden: 3115 Hoogtemeters: 27688
Reisverslag:

 

 

Top

We zijn weer thuis en zelfs al weer enkele dagen gewerkt. Het stof is afgewassen en komen we tot rust van alle indrukken en belevenissen die we meegemaakt hebben. We missen het onderweg zijn en de beweging…!! Uiteindelijk hebben we van de 45 dagen er 39 gefietst, waarin we 3115 km hebben gereden en 27688 hoogtemeters hebben overwonnen. Geen lekke banden of ander materiaal pech (op de gescheurde buitenband na). Geen gezondheidsproblemen of andere tegenslag gehad. We hebben veel beleefd in deze weken die we zo intensief met elkaar hebben doorgebracht. De gesprekken met elkaar en met anderen over het hoe, wat en waarom van de reis en de invloed hiervan op wat je denkt, vind en voelt. Dit heeft zo veel voor ons betekend, zodat het moeilijk is om het onder de juiste woorden te brengen.
Vragen die er op voorhand waren zijn deels beantwoord en deels ook niet en heeft ook weer nieuwe, andere vragen opgeroepen. De religieus/spirituele kant van de reis was minder intensief of op de voorgrond dan dat wij verwacht hadden. Beleving van de natuur en dankbaarheid dat wij dit hebben kunnen doen des te meer. Wat we wel met volle overtuiging kunnen zeggen dat deze reis een verrijking is voor ons als mens, maar ook voor onze relatie. Na 28 jaar samen te zijn en al veel dingen met elkaar meegemaakt is dit weer een hele mooie ervaring om zo intensief met elkaar op te trekken, te delen en te ontdekken of te herontdekken. Wij willen iedereen heel erg te bedanken voor het meeleven en alle reacties die we hebben gekregen, wij gaan weer verder met ons leven en gaan bedenken waar de volgende fietsreis in 2012 ons gaat brengen. Wellicht weer naar Santiago de Compostella, maar dan de zilverroute van Sevilla naar Santiago.