Reisverslagen:

Hieronder vindt je mijn reisverslagen die ik, indien mogelijk, periodiek zal laten publiceren op deze pagina.
De dagen die ingevuld zijn zijn blauw van kleur en hierop kun je klikken om het reisverslag te lezen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Proloog:

Gereden op 5 en 6 april afstand in totaal 119 km
Deze proloog samen met Hanneke gereden als laatste fietstocht voordat ik aan mij soloreis begin. De rit bracht ons naar Haarlem waar de route vanuit Nederland officieel begint in het St. Jacobs huis. De heenreis was gepland door de duinen tot aan Zandvoort en dan rechtsaf naar Haarlem. De reis was leuk, altijd leuk om door de duinen te rijden, helaas hadden we vol wind tegen. Als dit maar geen voorbode de soloreis word . In Haarlem een prima overnachtingsadres via vrienden op de fiets gevonden. Daar hoorden we dat er bij het St. Jacobshuis een kloosterkeuken was waar je kon eten.
Dit hebben we gedaan het werd gerund door een professionele chef-kok en een restaurateur. Deze werden bijgestaan door jonge mensen die op school uitgevallen zijn en kregen hier een tweede kans en wellicht wel een derde of vierde. Wij hebben daar prima gegeten in een prima sfeer.
De volgende ochtend begon met een bezoek aan het St. Jacobshuis. Hier werden we opgevangen door een stempelaar van het genootschap die met veel verhalen en anekdotes het eerste stempel in mijn pelgrimspaspoort heeft gezet. Aansluitend een rondleiding door het klooster en de Jacobskapel. Hierna foto’s bij de officiële markering van het begin van de route
Na een goede kop koffie zijn we aan de terugreis begonnen door de bollenvelden. Dit is het eerste deel van de Santiago de Compostella route. Een naar hyachinten geurend geheel. Na thuiskomst gaat het gevoel om te vertrekken steeds sterker worden. Ik kan niet wachten totdat het zondagochtend 09.00 uur want dan vertrek ik.

Voor foto's van de proloog, klik HIER


  Km. Vertrek: Km. Gefietst Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 1 0 99 99 Rijswijk Breda 0
Dag 2 99 88 187 Breda Mechelen 0
Dag 3 187 116 303 Mechelen Tournai 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

Top

Eindelijk vertrokken uitgezwaaid gedaan door familie en de vriendengroep van de sportschool. Een commissie van uitgeleide fietsen mee tot aan het oude verlaat. Waar we uiteraard koffie dronken met appeltaart. Met dank voor het meerijden aan Hans, Bert, Hanneke en Harrie, en tot mijn verrassing ook mijn dochter Daphne en schoonzoon Freek, zij hebben het fietsen helemaal ontdekt. Hanneke, Edgar en Priscilla bleven uitzwaaien, zoals ook een paar buren. Na het afscheid bij het Oud Verlaat is de solo tocht echt begonnen. De eerste dag warm weer en wind tegen. Aan het eind van de middag aangekomen bij een adres van vrienden op de fiets, zeer vriendelijk mensen die mij gastvrij ontvingen. Nog even de stad in geweest en daar wat gegeten. Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt op weg gegaan naar Mechelen. En ja hoor weer wind tegen , werd een dagje van stevig doortrappen. Van een mooie omgeving is nog geen sprake, tis gewoon kilometers maken. Na deze kilometers goed aangekomen in Mechelen. Hier een stempeltje in mij pelgrimspaspoort gehaald bij de kathedraal. Het is in België en Frankrijk de heilige week voor Pasen. Hier was een Chrisma-mis in de avond , voorgegaand door de kardinaal, welke ik heb bijgewoond , in de mis wordt de olie gewijd waarmee zieken, stervenden en mensen die gedoopt worden mee gezalfd. Een overvolle kathedraal, een indrukwekkende bijeenkomst. De volgende dag verder naar Tournai. En ja hoor weer wind tegen. Windkracht 4 schat ik zomaar in als het geen 5 is . Na 116 km redelijk aangekomen in de Jeugdherberg. Was wel blij dat ik er was. Na de gebruikelijke hygiënische verzorging in een zeer lokale Belgische kroeg een biertje gedronken. (zie de foto’s) een aparte kroeg. In de stad een frituur gegeten en op tijd naar bed om bij te tanken voor de dag van morgen.

Het volgende verslag is van de komende drie dagen tot aan Parijs, daarna volgt het verslag van de aankomst in Parijs en de dagen daar.

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 4: 303 91 394 Tournay Honocourt 471
Dag 5: 394 107 501 Honocourt Cambrai 611
Dag 6: 501 84 585 Cambrai Villevaude 409
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

Het gaat goed met mij en met de wind tegen ook. Inmiddels 6 dagen wind tegen donderdag iets zwakker. Verder is het glooiend Frans landschap. Niet spectaculair maar wel mooi om door de bloeiende velden en franse dorpjes te rijden. De eerste nacht een kleine camping gevonden in Honocourt – s- Escaut. Gelukkig verkocht de plaatselijke bakker ook nog wat etenswaren zodat de honger na deze dag gestild kon worden. De volgende dag naar Cambrai een wat groter stadje met een pelgrimsgite van de gemeente. Het enige wat vermeldingswaardig was , was dat de wind wat minder sterk tegen, was best wel aangenaam fietsen. De gite bleek gelegen onder een kapel. Prima plaats om voor 8 euro te overnachten met alle voorzieningen aanwezig. Bij de supermarkt en slager in de buurt ingrediënten gekocht en een smakelijk maaltje gekookt. De dag erna doorgereden naar Villevaude iets ten oosten van Parijs in de buurt van eurodisny. Een grote camping die al redelijk bezet was een mooi plekje met tot laat het zonnetje. Maar na een dag van veel fietsen en het klimmen is vandaag ook begonnen, bij het vallen van de duisternis mijn slaapzak weer opgezocht. Van alleen voelen is nog geen sprake , het gaat prima zo. Wellicht dat dit ook komt omdat er dagelijks contact met Hanneke is en ik ben nu bijna een week onderweg. Ben benieuwd hoe verder gaat.

De foto’s bij dit verslag geven een impressie van noord Frankrijk. Het verslag verslag gaat over de aankomst in Parijs en de twee dagen daar.

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 7: 585 57 642 Villevaude Parijs 213
Dag 8:   0        
Dag 9:   0        
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

Top

Zaterdagochtend vertrokken naar de hoofdstad van Frankrijk. Een toch wel spannende aangelegenheid. Hoe zal het fietsen gaan, zal de route kloppen en gaat het allemaal zoals ik verwacht dat het zal gaan. Na de drukke weg weer gedaan te hebben , maar nu naar beneden , dat is toch wel een stuk makkelijker. Toen ik bij het canal de L’ourgue was ging het makkelijk gewoon de route volgen. Halverwege door een Nederlandse vrouw uitgenodigd voor een kop koffie. Dit was leuk. Zij had twee zoons die ook op de fiets onderweg waren een in Australië en een in Zuid-Amerika. Gesprekstof genoeg. Hierna mijn weg verder vervolgd om in Parijs aan te komen. Het eerste doel van was de Sacre Coeur (gelukt) tweede doel jardin de Voges (gelukt), derde doel de Eifeltoren (gelukt) vierde doel de Champs Elysees(gelukt) hierover te fietsen geeft toch een beetje Tour de France gevoel, vijfde doel was de Arc de Triomphe, (gelukt) en het zesde en laatste doel was de camping in Blois de Boulogne en jawel dat is ook gelukt. Zondag op pad met de metro naar Montmartre en een stempel in mij pelgrimspaspoort te krijgen van de Sacre Coeur. Dit is uiteindelijk gelukt, onder begeleiding diep in de catacomben geweest, voordat er een priester gevonden was die het stempel kon zetten. In deze kerk gebeurd dit uitsluitend door een priester, bij vele andere kerken gewoon wie er beschikbaar is. Aansluitend de paasmis bijgewoond, een mooie ervaring. Verder de dag als toerist door dit gedeelte van Parijs gezworven, ook de Champs Elysees aangedaan. Deze was afzet en volledig beveiligd door veel politie. Drie ringen steeds weer tassencontole’s en zwaar bewapende agenten. Het bleek dat er een soort van protestmanifestatie aan te gaan was voor het klimaat. Ook veel optredende artiesten. De maandag begonnen met een stempel in de Notre-dame , gewoon bij de infobalie dus. Maar ook hier controle en bewapende politie patrouilles. Het is een mooi bezoek geweest aan deze stad. Apart is ook om te ervaren hoe het is om dit alleen te doen, het verbaasd mijzelf dat dit eigenlijk wel gemakkelijk gaat. Je weet dat je alleen bent , je stelt je daarop in en het gaat eigenlijk vanzelf. Ik had verwacht dit lastiger te vinden, maar dat is niet zo. De eerste echte ontdekking van het alleen op reis te zijn.
Morgen verder richting Orleans, en dan naar Nevers langs de Loire. Heb er weer zin om op de fiets te stappen na twee dagen te voet door Parijs te hebben gelopen.
Het volgend bericht komt weer als ik Nevers ben aangekomen.

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 10: 642 75 717 Parijs Etampes 533
Dag 11: 717 82 799 Etampes Orleans 432
Dag 12: 799 110 909 Orleans Nervers 349
Dag 13: 909 111 1020 Nervers Nevers 277
Dag 14: 1020 0   Rustdag   0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

In totaal nu gereden 1020 km met daarin 3728 hoogtemeters.

Dinsdagochtend vertrokken uit Parijs , een hele onderneming om tijdens de ochtendspits Parijs te verlaten. Duurde ongeveer 20 km voordat de bebouwing weer overging van gebouwen in groen. Verder de dag door glooiend landschap gereden en goed aangekomen in Etampes. Hier overnacht in een pelgrimsgite. Prima geregeld hier. De volgende dag een wat saaie rit voor de zoveelste wind frontaal tegen, zware fietsdag. Aangekomen in Orleans ook hier een pelgrimsgite gevonden, en gelukkig maar want het begon hard te waaien en het was flink koud. De accommodatie was wat minder, deed mij aan de Marokkaanse voorzieningen denken. Na Orleans kwamen er twee wat langere dagen , langs de Loire door naar Nervers. Mooi fietsen deze dagen eerste dag nog wel wind tegen maar de tweede dag lekker wind mee , het mocht wel eens een keer. Aan het eind van de eerste dag, reed ik langs een veldje waar twee reebokken met elkaar de strijd waren aangegaan, hadden geen aandacht voor mij prachtig schouwspel. Kon hiervan veel foto’s maken. Snel hierna aangekomen op de camping alwaar het gebruikelijke ritueel van tent opzetten, boodschappen doen en koken . het beloofde een zeer koude nacht te worden en dat werd het ook het ijs stond de volgende ochtend op de tent, maar de slaapzak heeft mij goed warm gehouden. De volgende dag een groot stuk (60km) opgereden met een Engelsman die op weg was Duitsland . Aangekomen op de camping in Nevers. Morgen hier een rustdag, de was doen e.d. verder gewoon een dagje rustig aan. Het fietsen gaat lekker, de kop raakt aardig leeg het lijkt soms wel meditatief fietsen, maar dan wel met aandacht voor het verkeer. Ga zo de stad in. De rustdag in Nevers is goed bevallen, leuke dag geweest en lekker uitgerust. Morgen weer vrolijk verder over 4 dagen ben ik Uzerche dan volgt het volgende verslag.

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 15: 1020 86 1106 Nevers St.Arman Montrond 301
Dag 16: 1106 85 1191 St. Armand Montrond Cluis 881
Dag 17: 1191 75 1266 Cluis Benevent L'Abbye 1117
Dag 18: 1266 47 1313 Benevent L'Abbye St. Lonard de Noblat 695
Dag 19: 1313 71 1384 St. Lonard de Noblat Uzerche 1005
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

In totaal nu gereden 1384 km 7727 hoogtemeters

Zondagochtend met frisse moed vertrokken naar mooi weer windje mee en in de loop van de dag aangename temperaturen. Een relaxte fietsdag. Aangekomen in de plaats van bestemming bleek er een “fete de Printemps” aan de gang te zijn een drukte van jewelste. Hier nog wel even rondgekeken. Maar was erg druk dus gauw naar de camping. Op de camping weer een franse wandelaar uit Metz aangetroffen die op weg was Santiago. In mijn beste frans toch een aardig gesprek gehad. De volgende dag wederom goed weer, maar je merkte dat het aan het omslaan was. In de middag begon redelijk fris te worden en de wind stak weer op. Een overnachting gevonden in Cluis een kleine pelgrimsgite die ik deelde met een fransman uit de Elzas. Opmerkelijk is dat die de tweede wandelaar is die niet de camino Frances doet, maar de camino del Northe. Een route die lang de kust loopt en boven Santiago naar het zuiden afbuigt. Beiden vonden de gebruikelijke te druk. Ben benieuwd hoe dat straks is als ik op die route zit. De volgende dag was het inmiddels een stuk frisser en rond het middaguur is het gaan regenen. Het regenpak ging aan en doorfietsen maar. Tegen 4 uur in Benevent L’abbye aangekomen hier de laatste kamer van de overnachtingsmogelijkheid kunnen bemachtigen. Kwam doornat van de regen aan. In de garage het regenpak uit en de schoenen uit en daarna ging het wel weer, zeker na de warme douche. In de avond een lekkere spaghetti Bolognese gemaakt. Smaakte bijzonder goed na deze met meer dan 1100 hoogtemeters.
Woensdagochtend na een heerlijke nacht slapen, pas een 9.30 uur vertrokken. Het was ijskoud, 1a2 graden en er kwam een grote hoeveelheid natte sneeuw naar beneden. Het is een zwaar dagje fietsen geworden, veel sneeuw , bijzonder koud en een flink windje. Kortom een dag afzien. De route van vandaag heb ik ingekort zodat ik om twee uur op de plaats van bestemming aankwam. Gelukkig hier makkelijk een kamer in een pelgrimsgite gevonden die ik niet hoef te delen.
Vanmorgen bij vertrek was het gelukkig droog maar heftig koud. Dit is de hele dag gebleven met af en toe wat regen of een hagelbui. Vanmiddag stond de temperatuur op mijn fietscomputer op 6 graden. Je hoort iedereen hier flink klagen. Het is een zeer ongewone situatie. Normaal moet je hier al op een terrasje kunnen zitten. De camping bleek ook nog gesloten te zijn, want daar werd een trekkershutje verhuurd en dat leek mij verstandiger dan een tent. Maar helaas niet open dus. Met hulp van de tourist Information een plekje gevonden voor en redelijk bedrag. Tot nu toe nog niet zo luxe geslapen. Zo dit was het voor dit verslag. Morgen door richting Rocamadour en vervolgens door naar Lourdes

Vanwege het slechte weer zullen er weinig foto’s bij dit verslag zitten, de camera blijft veilig opgeborgen.

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 20: 1384 50 1434 Uzerche Brive la Gaillarde 652
Dag 21: 1434 16 1450 Brivela la Gaillarde Cahors 67
Dag 22: 1450 75 1525 Cahors Moissac 673
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

 

Vanmorgen toen ik na het wakker worden naar buiten keek, was er niets te zien. Er hing een dikke mist. Uiteindelijk rond een uur en half tien was het zover opgetrokken dat het voor een fietser veilig was om te vertrekken. En de fietser kon er gelijk tegenaan een klimmetje van 3 km van rond de 7 %, terwijl de benen nog niet los gedraaid waren. Stevige ochtendgymnastiek. Het weer klaarde steeds verder op het werd zowaar een zonnige dag. Nu de temperatuur wat omhoog want die blijft ongelofelijk laag. Een heel mooie omgeving om doorheen te fietsen, nadat ik het meeste klimmen had gehad, nu meer de vriendelijk golvende wegen. Veel weilanden met koeien die je vriendelijk kunnen aanstaren als je langsrijdt. De meeste schapen zijn hier al geschoren. Ook dit geeft maar weer aan de het koude weer hier niet gewoon is. Vanmiddag tegen twee uur aangekomen in Brive-la-Gaillarde. Een wat grotere stad. De jeugdherberg die ik hier gepland had was helaas vol . Maar er werd na enig bellen een andere oplossing gevonden. Voel me nu echt een oudere jongere. Het is soort opvang voor jongeren. Dus in veelvoud de oudste hier. Voor morgen staat de rit naar Rocomadour op het programma. Dit er een met veel en zwaar klimmen, terwijl de weerverwachtingen voor morgen wel oké zijn , maar daarna weer stukken minder. Ik overweeg om de komende twee dagen aan te passen en met de trein te reizen naar Cahors. Maar morgen meer daar over. Bij het wakker al het gevoel dat er iets niet goed was, veel hoesten en last van mijn luchtwegen. Voelde me niet goed. Het besluit om het bochtje over Rocamadour te laten vallen was gauw genomen. Alsook het besluit om het traject Brive-la-Gaillarde naar Cahors met de trein te doen. Dit is ongeveer 80 km maar geeft mij een dag rust en een dag extra speling. Dus op naar het station. Was allemaal snel geregeld alleen de trein ging pas om 12.10. Dus 3 uur wachten. De tijd gebruik om de tent te laten drogen die zat al dagen een beetje nat ingepakt en gelijk de fiets een onderhoudsbeurtje gegeven.
De trein was keurig op tijd , maar het instappen is een heel gedoe de fiets moet een halve meter de hoogte in gelukkig kreeg ik wat hulp van een anderen treinreiziger, zodat alles keuring ingeladen was. Na een uurtje treinen in Cahors aangekomen, met hulp van een treinbegeleider de fiets weer op het perron gekregen. De pelgrimsgite die ik op het oog had was snel gevonden. Le Papillon Vert een grappig gebeuren, de kamer bestond uit een ruimte met twee van die hoge luchtbedden, maar je ik sliep er voor 8 euro. Ik deelde de kamer met een Schotse loper die op weg was naar Le Puy om vandaar uit naar IJsland te vliegen om daar een rondje IJsland te lopen. Verder rondgezworven door het oude gedeelte van de stad. Was erg gezellig daar, mooie straatjes en leuke terrassen, want het was vandaag eindelijk is echt een mooie dag.
Vanmorgen was er om 6 uur al volop leven in de Gite, zodat ik ook vroeg wakker was na een goede nachtrust op het dikke luchtbed. Om tegen acht uur vertrokken, in Cahors bleek er vandaag een bijeenkomst te zijn van oldtimers, hoewel vroeg waren er een aantal mooie exemplaren. Jammer dat ik niet langer kon blijven. Er was inmiddels code oranje afgegeven voor apres-midi i.v.m. onweer en storm. Na een mooi stuk fietsen met een paar flinke klimmen, die weer prima gingen, op tijd aangekomen. En dit was maar goed ook de voorspelling hier is uitgekomen. Het gaat flink tekeer buiten , onweer en storm, ben blij dat ik niet in mijn tent lig. Maar met een dak boven mijn hoofd en een warm bed in een oud voormalig klooster kan mij niets gebeuren. Ook hier kwam de volgende ochtend vroeg leven door een drietal mountainbikers die om half zeven opstonden. Zodoende was ik ook weer vroeg op pad eerst gezorgd voor brood e.d. Het is namelijk 1 mei vandaag en dat is een feestdag in Frankrijk en zijn er aangepaste winkeltijden. Het werd weer eens een zware dag, winkracht 5 strak tegen. Doorwerken dus, gelukkig wel droog en een redelijke temperatuur. Onder weg een Australische man ontmoet die ook onderweg is naar Santiago, maar via een andere route. Een stuk samen op gefietst, vanwege de harde wind eerder gestopt in Lectoure. Alwaar onderdak gevonden in een pelgrimsgite van de parochie. Een sfeervol gebouw en de mogelijk om te eten. Dit werd eigenlijk verwacht. De kosten waren niet vastgesteld. Dit wordt donativo genoemd je geeft wat je reëel vind en wat je het waard vind.
De maaltijd was een hele happening. De priester van de parochie, at ook mee. Gezeten aan het hoofd van de tafel. Hij ging voor in gebed en vervolgens werd er een pelgrimslied gezongen. Dit was in het Frans dus ging wat aan mij voorbij. De maaltijd was prima, eenvoudig maar zeer smakelijk en de gebruikelijke Franse gangen van soep vooraf tot stukje taart na. Nadat de priester het dankgebed had uitgesproken, werd wel verwacht dat de groep de afwas deed. Een hoop gelach hierbij, een prima sfeertje.

Tot zover dit verslag over een paar dagen volgt het volgende

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 23: 1525 75 1600 Moissac Montesquiou  
Dag 24: 1600 33 1633 Montesquiou Moubourget  
Dag 25: 1633 68 1701 Moubourget Lourdes  
Dag 26: 1701 18 1719 Lourdes Lestelle Bétharram  
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

Deze ochtend met regen vertrokken, en jawel het heeft de gehele dag doorgeregend. Een dag waarin het doorzetten aardig beproefd werd. Een lastige dag dus, verder niet veel te vermelden, foto’s nemen was niet mogelijk. Gewoon stug doorfietsen . Na zo’n dag komt er meestal ook een beloning en dat gold ook voor vandaag. Het laatste uur werd het droog en vond ik een overnachting plek op de camping die gerund werd door Nederlands gezin. Bij aankomst was er niemand , na wat rondgekeken te hebben , een plekje uitgekozen om mijn tent op te zetten. Het ja hoor het ging weer regenen, dus maar wachten op een droog moment. Inmiddels waren de eigenaren ook weer aanwezig en werd mij een overnachting aangeboden in een appartement voor 15 euro en ik kon ook nog een maaltijd krijgen. Die keus was snel gemaakt een heerlijke nasi met hete kip viel mij ten deel. En zo komt een zware dag toch goed. Na een goede nachtrust weer vertrokken, maar de benen wilden niet echt , zij hadden het de laatste dagen flink te verduren gehad en rond het middag uur was ik in Mauborget, alwaar een chalet op een gesloten camping was voor pelgrims . Besloten om hier gebruik van te maken . In de middag maar eens een lokale kapper bezocht om het haar wat bij te werken. Al gauw kwam het gesprek op waar ik vandaag kwam en waar naartoe . toen ik vertelde dat ik op de fiets was moest de kapster toch even aan mij kuit en dijbeen voelen, naar mijn spieren. Dit leverde veel gelach op in de kapperszaak. Het leverde mij spontaan een bak koffie op. Hierna mocht ik weer vertrekken. Uiteraard na betaald te hebben. De dag naar lourdes verliep heel soepel. Wel wat klimmen maar dat ging allemaal lekker. Mooi was dat ik na een bocht ineens zicht kreeg op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën. Relaxte om een uur of een in Lourdes aangekomen. Wat gegeten en de camping opgezocht. Op de fiets nog het stadje in geweest zodat ik eigenlijk en eigenlijk alles van het gewone stadje heb gezien. Terug op de camping mijn maaltijd klaargemaakt en op tijd naar bed want het werd weer behoorlijk koud na een uur of half negen. De volgende dag vroeg opgestaan en snel de was doen, erg makkelijk een machine die er maar 40 minuten overdeed. Snel opgehangen en vertrokken om het religieuze gedeelte van Lourdes te bezoeken. Het was weer indrukwekkend hoe mensen daar hoe geloof beleven en hoe diep devotie gaat. Opvallend was dat er heel veel mensen van de orde van Malta waren. Het bleek dat er deze dagen 6000 mensen waren waarvan 1500 zieken en gehandicapten en de rest hulpverleners. Er waren groepen uit verschillende landen, o.a. Nederland. Rond het middag had ik het allemaal wel gezien en heb de keus gemaakt om de spullen in te pakken en vast een stukje te gaan rijden. Mede gelet op het weerbericht dat ik de avond en nacht weer heftige regen voorspelde. Na een mooie weg die voornamelijk door het bos ging , maar ook heel slecht asfalt had. Eigenlijk meer kuilen dan asfalt. Aangekomen in het dorp van overnachting via de plaatselijk kerk een prima plek gevonden. Daar bleken ook twee Nederlandse vrouwen uit Amsterdam te zijn, die net hun eerste dag lopen erop hadden zitten. Zij waren in Lourdes gestart. Er was daar geen mogelijk om zelf wat te eten te maken, zodat we met z’n drieën maar bij het plaatselijk restaurant zij gaan eten. Een goede keus voor 13.90 euro een menu de jour incl wijn en prima eten. Toen we naar het overnachtingsadres terugliepen pakten de donkere wolken zich al weer samen.

Het volgende verslag lezen jullie hoe dit is afgelopen.


  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 27: 1719 56 1775 Lestelle St. Oleron-St. Marie 593
Dag 28: 1775 76 1851 St.Oleron-St. Marie St. Jean Pied de Porte 959
Dag 29: 1851 30 1881 St. Jean Pied de Porte Roncevalles 1045
Dag 30: 1881 79 1960 Roncevalles Puenta la Reine 494
Dag 31: 1960 75 2035 Puentala Reine Logrono 1160
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

 

 

In het vervolg op het vorige verslag. We hebben het droog gehaald maar later in de avond is er een grote hoeveelheid regen gevallen met veel onweer. Deze dag gereden naar Oleron-St.Marie een stadje wat ook erg bekend is onder de Santiago-gangers je gaat of hier de Pyreneeën of bij St. Jean Pied de Porte. Dat laatste heb ik gekozen omdat deze pas wat vriendelijker te fietsen is dan de andere. Het was een redelijk makkelijk dagje fietsen vandaag. Lekker weer en niet te veel klimwerk. Voor de overnachting een bijzonder mooie pelgrimsgite gevonden. Boodschappen gedaan en zelf eten gemaakt een relaxed avondje. de dag hierna beloofde een zware klim dag de worden de eerste officiële  col te worden. Maar de omgeving en de uitzichten maakten dit ruimschoots goed. Een meer dan schitterende fietsdag.
St Jean Pied de Porte is een soort Valkenburg voor pelgrims. Heel veel overnachtingsmogelijkheden, veel restaurantjes en veeeel toeristenwinkeltjes. Gelukkig was ik hier maar 1 avond en had met plezier mijn tentje weer opgezet op de camping municipal. Op naar het echte werk een pas van boven de 1000 meter, maar eerst naar het postkantoor om wat boekjes en kaarten terug te sturen. Om 09.00 uur zal het opengaan, maar dat gebeurde dus niet. Het bleek dat men in Frankrijk het einde van de tweede wereld oorlog te vieren. Een officiële feestdag dus. Helaas dus voor niets later op weg. Op naar de pas. 7 jaar geleden in de stromende regen en zeer koud. Ditmaal lekker fietsweer. Na een vermoeiende klim om een uur o f een boven, hier eerst maar wat gegeten en een biertje gedronken. Besloten op in de albergue op boven op de pas te overnachten. Hier kunnen 300 pelgrims terecht, en ja hoor het zat aan het eind van de dag weer vol. Het zijn een soort nissen waar aan beide zijden een stapelbed staat en achterin 4 kasten om je bagage in te zetten. Deze kan je op slot doen. Nieuw was dat je aan een maaltijd kon meedoen in de twee restaurants. De tafel waar ik aan zat bestond uit 2 Australiërs, een Japanner, 2 Duitsers, 2 Fransen , een Pool en een Nederlander. Voertaal is zoals meestal Engels. Prima eten. En daarna naar de speciale pelgrimsmis in de Jacobskapel. Toch weer een gebeurtenis die indruk maakt. Moet daar toch vaak over nadenken als ik op de fiets zit. Maar ook over wat het leven mij gebracht heeft. Hoe ik daar  tegen aan kijk en wat dat voor mij betekend. Na een toch wat onrustige nacht slapen door naar Puenta la Reine een prachtig oud Spaans plaatsje. Na het gebruikelijk ritueel na de aankomst, bed in orde maken , wat wassen en douchen op mijn gemak door de straatjes geslenterd. Ergens wat gedronken met een lekkere Tapas. In de avond een pelgrimsmenu gegeten van prima kwaliteit voor 9.00 euro inclusief wijn. De rit naar Logrono verliep ook soepel. Dit is een wat grotere stad met en oude kern. Terwijl ik hier aan het rondkijken was, een hoosbui met veel water en grote hagelstenen. Wat doe je dan? Nou gewoon op een overdekt terrasje gaan zitten en en wachten tot het droog wordt en onder tussen met andere reizigers praten.


  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 32: 2035 43 2078 Logrono Najera 434
Dag 33: 2078 60 2138 Najera Belorado 742
Dag 34: 2138 67 2205 Belorado Burgos 778
Dag 35: 2205 98 2303 Burgos Carillon desCondes 782
Dag 36: 2303 78 2381 Carillon des Condes Mansilla des Murras 426
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

 

Dondermorgen van start gegaan met de bedoeling om er een kort dagje van de maken en in Nejera te stoppen  om dit stadje te bezoeken en een halve rustdag te houden. En zo gedaan . Een erg drukke auberge gevonden met  veel bedden op de kamers. Ik had echter weinig keus, was blij dat ik een bed gevonden had. Het stadje was leuk een oud historisch centrum met veel van die kleine straatjes. Die nacht erg slacht geslapen, heel erg warm en een overdosis aan snurkers. Een ware plaag hier. De volgende dag door naar Belorade een klein plaatsje waar niet al te veel te doen is. Was een lastige tocht voelde me niet goed van het slechte slapen, last van een ontsteking in mijn voet en lange wegen die flink op en neer gingen en ja wel hoor wind tegen en straf ook. Zoals als ik  nu in Spanje rijd heb ik westen wind tegen. Mag best een keer een oostenwindje worden. De Albergue waar ik overnachte was bekend terrein daar had ik 7 jaar geleden ook geslapen.  Was erg gezellig uiteindelijk met z’n allen aan een grote tafel gegeten, een waar feestje.. De dag erna door naar Burgos een grote stad met een prachtige kathedraal. In de gemeentelijk albergue een bed gevonden voor 5 euro per nacht  prima voorziening. In de stad was een feest aan de gang , het feest van de bloemen. De stad was prachtig versierd, er werd muziek gemaakt en een prima sfeer. Ook dit was weer een feestje om hier rond te lopen. Deze avond hier en daar een tapasje gegeten. De reis naar Carillon des  Condes , verliep soepel, had deze dag goede benen, eerste deel was een mooie omgeving. Hierna eindelijk is in een wat vlakker gebied gekomen. Dat blijkt ook wel uit de gereden kilometers . een overnachting gevonden in een klooster, waar de volgende ochtend de kamers werden schoongemaakt door de nonnen. Leuk om dit sfeertje mee te maken. In het stadje weer de drie ijslanders tegenkomen die ik ook in Belorado had getroffen. Met elkaar gegeten. Hierna weer terug naar het klooster. Vandaag over de vlakte doorgereden naar Mansilla. Heel veel lopers gezien vandaag de fietsroute en de looproute lopen dit traject praktisch naast elkaar. Bijzonder was wel dat ik ook twee mensen heb gezien die te paard onderweg waren. Inmiddels in een niet bijzonder stadje aangekomen. Een bed gevonden en verder rustig aan vandaag. Het volgende verslag komt naar alle waarschijnlijkheid als ik ben gearriveerd in Santiago


 

  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 37:   34   Mansilla de las Murgas Leon 64
Dag 38:   63   Leon Astorga 435
Dag 39:   59   Astorga Villafranca de Bierzo 945
Dag 40:   94   Villafranca de Bierzo Samos 1617
Dag 41:   77   Samos Melide 1353
Dag 42:   68   Melide Santiago 1617
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

Top

 

Totaal gereden  2776 km waarvan 24.439 hoogtemeters

 

’s-Morgens vroeg weer vertrokken voor een korte rit naar de mooie oude stad Leon. Ik had mij voorgenomen deze stad te bezoeken en daar een rustdag te houden, echter gisteren liep het niet zo dus ik was eerder gestopt. Vanmorgen het laatste stukje gedaan, een alberque gevonden die al vroeg open was. Deze werd gerund door paters van de kapucijnenorde. Hier om 12.00 uur een mis bijgewoond. Een bijzondere ervaring met al de paters bij de dienst. Hierna ergens wat gegeten en de stad bezocht. Over de dagen erna is te vertellen dat de laatste honderden kilometers zwaar zijn , veel en lastige klimmen, waaronder de bekende Cruz de Ferro, waar op de top een ijzeren kruis staat, waar veel pelgrims een steen of een aandenken aan iemand of gebeurtenis om dit af te sluiten. De dag erna is de O Cebreiro aan de beurt ook een stevige klim en als je denkt boven te zijn komen er nog twee. De laatste dag naar Santiago is bijzonder zwaar je denkt dat je er bijna bent, maar het venijn zit in de staart, nog 25 km mar die gaan uitsluitend op en neer, met hellingen van tegen de 10% een soort Zuid-Limburg maar dan erger. Maar goed uiteindelijk je de dan het grote plein voor de kathedraal op en is de accu ook echt helemaal leeg en komen alle emoties van de reis los. Een half uurtje tot rust komen was hoog nodig hierna naar het pelgrims bureau om het Compostolaat te halen en  een bezoek aan de kerk te brengen. Toen was het tijd voor een biertje om vervolgens met nog wat klimmen naar de camping te gaan.

 

Er volgt nog 1 verslag over de dagen in Santiago en een globale indruk van mijn ervaringen tijdens de reis.


  Km. Vertrek: Km. Gefietst: Km. Aankomst: Van: Naar: Hoogtemeters:
Dag 43-46:       De Dagen in Santiago    
Reisverslag:

 

Top

 

Na een eerste nacht op de camping geslapen te hebben de volgende dag eerst om negen uur de was ingeleverd bij de receptie. Hierna in het grote winkelcentrum ontbeten en wat inkopen gedaan in de hypermarche. Nadat de was klaar was deze opgehangen en met de bus naar de stad gegaan. Hier de pelgrims mis in de grote kathedraal bijgewoond. Dit blijft toch een indrukwekkend gebeurtenis. Na de lunch in de stad nog een poosje rondgelopen door allen bekende en minderbekende straatjes. Aan het einde van de middag terug naar de camping en zelf wat eten klaargemaakt. De avond doorgebracht aan de tafel voor de tweewielers want er waren verschillende fietser en motorrijders aangekomen. Het was een gewoonte om daar in de avond een biertje met elkaar te drinken en verhalen en ervaringen uit te wisselen. de twee dagen erna zijn eigenlijk in het zelfde ritme gegaan. Het was fijn om een paar dagen tussen de aankomst in Santiago te hebben en de aankomst van Hanneke. Gaf mij weer nieuwe energie om met veel plezier aan de reis door Portugal naar Faro te beginnen. De  woensdag ben ik vertrokken van de camping naar het geboekte hotel. Mijn kleine tent hen ik kunnen meegeven met een van de andere fietsers die zijn fiets en bagage met een vervoerder naar Nederland meegaf en gewicht geen rol speelde. En toen was het donderdag, de dag dat mijn Hannes, in Santiago aankwam. Inmiddels via de app aal gehoord dat het op schiphol allemaal goed was gegaan en dat het vliegtuig op schema was. Ik ben met de bus naar het vliegveld gegaan. Was best wel zenuwachtig, voelde mij net een oude puber die in bus zat om zijn meissie op te halen. En eigenlijk was dat ook zo. Na een poosje wachten op het vliegveld kwam ze dan eindelijk door de douane. Ik moet zeggen dat het bijzonder fijn was om elkaar weer te zien. De details zal ik jullie besparen maar neem van mij aan het een intens moment was.  Dit is gelijk het einde van dit verslag hoe verder lezen jullie in het eerste verslag van de reis door Portugal

Nu volgt nog de epiloog en dan is deze eerste soloreis ten einde.