Reisverslagen:

Hieronder vindt je onze reisverslagen die wij, indien mogelijk, per dag zullen laten publiceren op deze pagina.
De dagen die ingevuld zijn zijn blauw van kleur en hierop kun je klikken om het reisverslag te lezen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Epiloog
 
Proloog Datum: 09-05-2012 Dag:   Van:   Naar:  
Reisverslag:

 

 

Top

Het is nu twee dagen voor vertrek alle voorbereidingen zijn bijna afgerond, de fietsen zijn in dozen verpakt, de fietstassen gevuld, alle route informatie en tickets verzameld. Wij beginnen morgen aan onze laatste dag werken, daarna  nog een paar uur thuis om vervolgens in de nacht naar Schiphol te gaan. Wij vertrekken  om half zeven en zijn dan om half tien in Sevilla waar het inmiddels prachtig weer is, zonnig met temperaturen boven de dertig graden. Wij verwachten tegen het eind van de ochtend  in het hostal te zijn waar we twee dagen zullen blijven om te acclimatiseren en de stad te bezoeken. Op zondag stappen we daadwerkelijk op de fiets om aan de eerste etappe te beginnen van deze pelgrimsreis.

We merken wel dat de voorbereiding rustiger is verlopen dan voor de reis van vorig jaar, dit jaar was het niet nodig om de complete uitrusting en fietsen aan te schaffen en was er weer enige ervaring opgedaan in het plannen en voorbereiden van een grote fietstocht. Het eerste verslag volgt vrijdag of zaterdag en is dan weer te lezen op deze website.

 


Dag 1 Datum: 11 mei 2012 Dag: 1 Van: Rijswijk Naar: Sevilla
Km. Vertrek: Km. Aankomst: Km. Gereden: 15 Hoogtemeters:
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Rond 00.00 uur op Schiphol aangekomen voor de vlucht naar Sevilla. We moesten een poosje wachten voordat we konden inchecken, wat nogal wat nieuwsgierige blikken opleverde door onze enorme dozen waar de fietsen in verpakt waren.
Na een rustige vlucht zijn wij in de vroege ochtend aangekomen in Sevilla. De fietsen en de bagage hebben de reis goed doorstaan. Op de luchthaven zijn we een uurtje bezig geweest om de fietsen rijklaar te maken. Op hetzelfde moment waren en dus nog 4 nederlanders bezig met hetzelfde. Hierna zijn we opgestapt en voor ongeveer 5 km langs de A4 naar richting Sevilla gereden.
In Spanje mag je dus als fietser op de vluchtstrook van de snelweg rijden…..!!!!!.  Met behulp van de gps hebben wij zonder zoeken het adres van het hostel gevonden. Wat  we wel merkten was dat het al erg warm in de middag tegen de 40 graden. Aangekomen in het hostal zijn we eerst een poosje gaan slapen, om vervolgens aan het eind van de middag de stad in te gaan. Als eerste hebben we de kathedraal bezocht, deze is de derde grootste in de wereld, hier hebben we ook het eerste stempel voor onze pelgrimspaspoorten gehaald. In deze kathedraal bevind zich het praalgraf van Columbus. Verder lekker op een terrasje gezeten en lekker tapas gegeten. Door de vermoeidheid zijn we deze avond zeer op tijd naar bed, en als een blok in slaap gevallen.


Dag 2 Datum: 12 mei 2012 Dag: 2 Van: Sevilla Naar: Sevilla
  Km. Vertrek: 15 Km. Aankomst: 15 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters:
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na een goede nachtrust hebben we de ochtend besteed om de stad te zoeken.
De stad maakt een bijna sprookjesachtige  indruk de wijk Santa Cruz is een wirwar van kleine  straatjes en steegjes. Alle huizen zijn wit met okergeel of oranje-achtige accenten aan de huizen, een kenmerkende bouw met Moorse invloeden. Vele paardenkoetsjes om toeristen mee rond te rijden.  Nadat we op een mooi pleintje geluncht hebben zijn we vanwege de hitte en de siësta een paar uur teruggegaan naar het hostal.
In de namiddag zijn terug de stad in gegaan. Hier waren we getuige van een grote processie, een indrukwerkende ervaring. Bij toeval waren we bij de kerk waar de processie vertrok, vergezeld van twee muziekkorpsen, voorafgegaan door priesters en koorknapen/misdienaren. Gedragen werd een beeld van San Josè de Montana,( tot op heden is de betekenis van deze heilige ons nog niet bekend) het beeld woog meer dan 1000 kg en werd gedragen door 30 mannen die schuifelend  voetje voor voetje met de draagbalken op hun nek onder de doeken je zag alleen de voeten. Regelmatig werden de mannen afgelost. Ook deze avond was het erg warm in de stad meer, dan 30 graden. We zijn een groot stuk met de processie meegelopen het was een bijzondere belevenis mede door de muziek en de vele mensen erom heen. Zie de foto’s.
Het avondmaal bestond uit sangria en heerlijke tapas.


Dag 3 Datum: 13 mei 2012 Dag: 3 Van: Sevilla Naar: Almaden de la Plata
Km. Vertrek: 15 Km. Aankomst: 84 Km. Gereden: 69 Hoogtemeters: 846
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen in alle rust, om de andere gasten niet wakker te maken, wij sliepen met 4 op een kamer, alles klaargemaakt voor vertrek. Om half acht zijn wij opgestapt om aan de eerste etappe van de reis te beginnen. Als eerste nog bij de kathedraal langs om de startfoto te maken. Wij merkten dat het al behoorlijk warm was en dit bleek de rest van de dag alleen maar erger te worden, na de middag werd en een temperatuur bereikt van 44 graden en dit terwijl ook de nodige km in open gebied gereden moest worden en nog aardig klimmen daarbij. Er was geen schaduw en het water in de bidons was binnen no-time warm geworden.
Onderweg hebben wij de eerste Iberische zwarte varkens zien scharrelen, deze lopen in grote omheinde ruimten waar ze alleen vrijheid hebben. Van deze varkens wordt de bekende Iberische ham gemaakt. De aparte smaak van deze ham komt doordat de varkens de eikels eten van de steeneik. 
Het gebied kenmerkt zich door de lage begroeiing, bergachtig, met veel kurkeiken, steeneiken en grote cactussen. Verder zijn we door een mooi dorp gekomen Castilblanco, een dorp zoals je op de plaats ziet van Andalusië. Ook hebben we grote haciënda’s gezien uitgestrekte boerderijen met grote toegangspoorten en gebouwen.  Na een zware tocht zijn we aan het eind van de middag aangekomen in Almaden de Plata waar een leuk hostal gevonden genaamd Casa  Concha waar we ook gegeten hebben, 8 euro voor een menu Pelgrino.


Dag 4 Datum: 14 mei 2012 Dag: 4 Van: Almaden de la Plata Naar: Calzadilla de los Barros
Km. Vertrek: 84 Km. Aankomst: 161 Km. Gereden: 77 Hoogtemeters: 747
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanwege de aanhoudende warmte zijn we om 7 uur vertrokken. Door een kleine aanpassing van de route, vanwege de warmte en het vele klimmen hebben we een andere weg gekozen,  zijn we door het parc naturel Sierra de la Norte gereden een schitterende route. De eerste 16 km gingen door een prachtig bergachtig gebied het eerste dorp wat we tegenkwamen was Monesterio. Een prachtig dorp met alleen maar witte huisjes. Hiermee zijn we ook Andalusië uitgereden en de grote provincie Extramadura in gereden, hierna zijn we op een wat grotere weg gekomen, die vroeger erg druk was, maar sinds dat er met behulp van de EU een grote snelweg langs is gelegd lijkt het wel een fietspad waar af een toe een auto langskomt. Onderweg verschillende grote schaapskuddes gezien en uiteraard ook hier weer de vele varkens voor de Iberico ham. Naarmate de reis vorderde werd het landschap minder bergachtig en hiermee dus weidser. Mooi vergezichten over soms groene vlakten en heuvels. De planning was om in Fuente de Cantos te overnachten, echter de Rufugio was om maandag en dinsdag gesloten, het hostal was vol en had alleen nog een plek op de grond. Hier hadden wij echter geen zin in. Dus doorgereden naar het volgend dorp waar een jeugdherberg en een hostal zou zijn. De jeugd herberg was naar onze mening te vies om te slapen en wij zijn dus naar het hostal gegaan maar dat was dicht vanwege een lokaal feest. Net toen we weg wilden gaan, kwam de eigenaar bij de deur en na enig praten mochten we toch blijven slapen, de nacht dus doorgebracht in een leeg hostal. De avondmaaltijd bestond uit een fles rode wijn en wat uitgedroogd brood met door de warmte gesmolten kaas en warme worst.


Dag 5 Datum: 15 mei 2012 Dag: 5 Van: Calzadilla de los Barros Naar: Merida
Km. Vertrek: 161 Km. Aankomst: 264 Km. Gereden: 103 Hoogtemeters: 619
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen was het nog donker toen we opstonden, na alles ingepakt te hebben een riant ontbijt genuttigd wat bestond uit twee bruinig geworden appeltjes en water. Om 7 uur na een omslachtige manier de fietsen uit het hostal gehaald en alles volgens afspraak achter gelaten. We begonnen vandaag weer met een hele mooi weg, smal, slingerend en mooie olijfgaarden aan weerszijden van de weg. In het eerste dorp pas echt ontbeten koffie met een geroosterd broodje  met jam voor 1,50 euro per persoon. Vervolgens zijn we doorgereden naar Zafra, tot hieraan toe moest er nog regelmatig geklommen worden, hierna werd het eigenlijk een lange afdeling naar Marida. In Zafra waren we al om half 10, het bleek hier echter ook een regionale feestdag te zijn wel een heel mooie stadje om te bekijken, mooie huizen en pleintjes gezien. Bij een klooster van de nonnen van Santa Clara, welke geen contact hebben met de buitenwereld. Hier hebben wij een stempel gehaald voor ons pelgrimspaspoort. Dit ging heel apart en zit een draailuik in de muur waar als je belt een non komt die vraagt wat je wil. Ze verkopen n.l. ook vele soorten koekjes en taarten. De pelgrimspaspoorten verdwenen via het draailuik, na een poosje met wat gerommel achter de muur en wij wat ongerust werden of we de paspoorten nog terug zouden krijgen , ging naar flink sleutelgerinkel ging een deurtje open en kregen wij de paspoorten overhandigd van een non op al hogere leeftijd vergezeld van goede wensen voor onze reis. Hierna verder gefietst richting Mèrida, Onderweg kwamen we verschillende festiviteiten tegen in het kader van het feest van San Isidore. Het mooiste was een optocht/processie die wij op een zandweg naast onze route zagen gaan, Als eerste zagen we honderd of meer paarden met ruiters die de stoet stonden op te wachten. Via een klein weggetje konden we hierbij komen om wat foto’s te maken. Op de weg verder kwamen we ongelooflijk veel olijfbomen tegen bijzonder was de afwisselen tussen een paar rijen olijfbomen en dan weer een paar rijen wijnranken, eigelijk zoals wij het graag aan de bar zien. Uiteindelijk aangekomen op de camping van Mèrida, de eerste camping op deze reis.


Dag 6 Datum: 16 mei 2012 Dag: 6 Van: Merida Naar: Merida
  Km. Vertrek: 264 Km. Aankomst: 264 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 619
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen uitgeslapen na een onrustige nacht door veel blaffende waakhonden in de nabije omgeving, het gehuil ging je soms door merg en been en stak de een na de ander aan. Onderweg komen we veel erfhonden tegen die gelukkig achter hekken zitten of zo zijn afgericht dat ze niet van het erf afkomen. Verder vandaag een rustdaggehouden en de binnenstad van Mèrida bezocht, met veel oude Romeinse resten van gebouwen, bijzonder is de Romeinse brug, 792 meter lang met 60 bogen over de Rio Guadiana. Na een heerlijk lunch op een terrasje zijn wij teruggegaan naar de camping alwaar we gevloerd werden door de hitte, het was zo heet en benauwd dat we verder niets meer gedaan hebben.


Dag 7 Datum: 17 mei 2012 Dag: 7 Van: Merida Naar: Caceres
Km. Vertrek: 264 Km. Aankomst: 354 Km. Gereden: 90 Hoogtemeters: 801
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Om half acht vertrokken van de camping in Mèrida, gekozen om van de geplande route af te wijken gezien de vele mooie verhalen van de oude stad van Càceres, het idee was om te slapen in een klooster dat we onderweg zouden tegenkomen, ongeveer halverwege. Toen we hier, na een mooie landschappelijke met oneindige vergezichten met hier en daar een schaapskudde, veel roofvogels en konijnen, vroeg aankwamen toch besloten om verder rijden. Uiteraard hebben we hier wel een stempel gehaald voor ons pelgrimspaspoort welke we krijgen van een zeer vriendelijk broeder van het klooster. Hierna hebben we gekozen voor een eigen route via binnenwegen wat erg mooi uitpakte, opvallend waren onder weg de enorme rotsblokken her en der verspreid lagen in de weilanden, in de streek zie je ook veel stenen muurtjes die van rotsblokken zijn opgetrokken. Verder zijn we vandaag door een paar zeer authentieke Spaanse dorpen gekomen. In een van deze dorpen hebben we nog heerlijk tapas gegeten in de locale bar. Toen we dit dorp wilde verlaten konden we weg niet goed vinden, met behulp van een vriendelijk Spanjaard in een auto zijn we de goede weg opgeleid. De 23 km waren erg saai en over een drukken verkeersweg, maar ja je kan niet altijd over mooi wegen fietsen.  In de namiddag aangekomen in Càceres alwaar inmiddels op de camping staan met eigen douche en toilet, iets wat wij nog nooit meegemaakt hebben. Morgen ochtend gaan we de oude stad bezoeken en daarna fietsen we verder maar daarover morgen meer!!!!!


Dag 8 Datum: 18 mei 2012 Dag: 8 Van: Caceres Naar: Parc Natural de Montfrague (Plasencia)
Km. Vertrek: 354 Km. Aankomst: 447 Km. Gereden: 93 Hoogtemeters: 890
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag een prachtige fietsdag gehad. De start was wat lastig. We wilden in Càcares het oude deel van de stad bezoeken ondanks alle inspanningen konden wij het maar niet vinden. Wij hadden geen zin om nog verder zoeken en zijn naar het begin van de route gegaan om de toch grote stad te verlaten. Na advies van een vrachtwagen chauffeur was dat gauw geregeld. Voordat we stad zij uitgereden eerst nog ontbeten bij een chutteria, alwaar wij koffie en flink wat churros genuttigd hebben in een authentieke gelegenheid die al 59 jaar bestond. De komende 55 km ging door een groot natuurgebied zonder ook maar een dorp of gehucht tegen te komen, onze bidons waren dan ook volledig afgevuld en genoeg eten in de tassen. De natuur was overweldigend veel afwisseling in de landschappen, van dor tot groen, van vlak tot heuvelachtig van kaal tot bebost, met weidse vergezichten en grote kuddes koeien en schapen  die regelmatig met paarden erbij stonden te grazen in grote weiden met waterpoelen. Voordat we het eerste dorp bereikten ontdekten wij een grote groep ooievaars die in bomentoppen aan het nestelen waren. Dit ging gepaard met een hoop rondvliegen en geklepper van de snavels. Een mooi schouwspel. Hierna eindelijk in een dorp aangekomen. Hier besloten om toch nog 30 km door te rijden naar een camping midden in een natuur park. Op de weg hiernaar toe werd de omgeving steeds rotsachtiger en hoger. De poort van de Taag genoemd. Hier leven en nestelen vale gieren en monnikskapgieren. We hoopten er een te spotten, maar verder verrast door de grote aantallen gieren , die rond de rotsen cirkelden. Dit was een bijzonder imposant gezicht, met een geleende verrekijker hebben we zelfs een nest gezien in de rotsen. Uiteraard hier veel tijd doorgebracht en foto`s gemaakt. Hierna doorgereden naar de camping.


Dag 9 Datum: 19 mei 2012 Dag: 9 Van: Parc Natural de Montfrague Naar: Plasencia
  Km. Vertrek: 447 Km. Aankomst: 458 Km. Gereden: 11 Hoogtemeters: 87
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Wij hadden gekozen om twee nachten op de camping te blijven staan, om ook de stad Plasencia te bezoeken op ongeveer 11 km van de camping. Deze ochtend wakker geworden met regen, echter wij stonden een afdak tegen de zon, maar dit bleek nu ook wel erg handig te zijn tegen de regen.
De temperatuur is erg gezakt van 44 graden naar 17 graden.
Na een paar uur is het gelukkig weer droog geworden en zijn wij naar de stad gefietst. maar helaas onderweg toch nog een flinke bui. Het is een mooie oude stad waar we heerlijk een paar uur rondgekeken hebben en geluncht op het Plaza de Mayor.

Verder vanavond zelf een maaltje spaghetti gekookt en alles voorbereid voor de dag van morgen.
In deze omgeving zijn ook veel blauwe eksters, die je graag komen bezoeken en soms op je hoofd landen om aan wat eten te komen.Dag 10 Datum: 20 mei 2012 Dag: 10 Van: Plasencia Naar: Hervas
Km. Vertrek: 458 Km. Aankomst: 532 Km. Gereden: 74 Hoogtemeters: 817
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Bij het opstaan bleek het 8 graden te zijn, vanmorgen voor het eerst weer in de lange broek en een warm jack gereden, dat was wel wennen na ruim een week alleen maar temperaturen van 30 graden en meer.
Vandaag wel een mooie rit, met veel mooie wilde lavendel lang de kant van de weg,  maar niet zoveel hoogtepunten als gisteren. In het traject zat een stuk van ongeveer 6 kilometer over een zandpad dat onderdeel was van de oude camino Canades Reales, aan het eind hiervan zijn oude Romeinse opgravingen, Ruines de Càparra. Ook staat er een triomfboog waar de via de la Plata onder doorloopt en een millariumpaal.
Hierna aangekomen in een dorpje waar we een heerlijk menu del dia hebben genuttigd. Hier werden we opeens aangesproken in het Nederlands. Het bleken mensen uit Leidschendam te zijn, waarvan de man van Spaanse afkomst was, en wonderbaarlijk het bleek een oud collega van Hanneke te zijn van Parnassia. Hierna nog een kilometer of 20 gefietst naar de geplande camping, helaas toen we net onderweg waren begon het te regenen, dus in het regenpak gehesen was het nog even afzien.
Gelukkig werd het droog toen we aankwamen, de planning voor morgen is een korte rit met veel bezienswaardige dorpen dus slechts 30 kilometer fietsen. Tot morgen!!

Dag 11 Datum: 21 mei 2012 Dag: 11 Van: Hervas Naar: Candelario
Km. Vertrek: 532 Km. Aankomst: 563 Km. Gereden: 31 Hoogtemeters: 974
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na de regen van gisteren en een koude nacht was het gelukkig droog bij vertrek. Al na een paar kilometer kwamen we aan in Hervas. Dit is een klein stadje met een grote Joodse wijk met allemaal nauwe straatjes en veel Joodse winkels. Als eerste op een pleintje ontbeten in een churroz restaurantje. Hierna de Joodse wijk bezocht. Vervolgens  verder gefietst richting Bejar. Het klimmen is nu echt begonnen en dat valt niet altijd mee. Hoewel het droog was, was het ook erg koud de temperatuur is vandaag niet boven de 13 graden uitgekomen, al met al geen plezierig fietsweer. Bejar is een wat modern wintersport stadje waar wij niet zo veel aanvonden.
Hierna doorgeklommen naar Candelario dat op ongeveer 1150 ligt. Hier de camping opgezocht die ook op deze hoogte ligt. Wij stonden hier alleen met wat schapen vlak voor onze tent en een mooi uitzicht op de bergen waar zelfs nog sneeuw op de toppen lag. Lopende naar het dorpje gegaan. Een mooi oud dorp met het smeltwater langs de weggetjes in geulen door het dorp gaat. De huisdeuren zijn versterkt met halve deuren als bescherming tegen het vee wat door de straten gaat. In de omgeving is men erg georiënteerd op het stierenvechten, elke kroeg heeft er wel foto’s van hangen en als het op de tv is staat deze altijd op deze uitzendingen. De avond en nacht waren heel koud , we zijn al om 9 uur naar bed gegaan met het thermo-ondergoed  aan.

Dag 12 Datum: 22 mei 2012 Dag: 12 Van: Candelario Naar: Salamanca
Km. Vertrek: 563 Km. Aankomst: 657 Km. Gereden: 94 Hoogtemeters: 904
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na een koude nacht , waarin we lekker warm geslapen hebben, zijn we rond 9 uur vertrokken richting Salamanca.
Als eerste een  afdaling van 4 km lang ,met alle warme kleding aan tegen de kou. Na Bejar was het flink klimmen geblazen. Het was gewoon een mooi rit met weinig echte bijzonderheden. De wegen zijn hier heel rustig met nauwelijks verkeer, zodat het lekker fietsen is. Onderweg reden we achterop een kudde koeien die op de weg kuierden. Als wij te dicht bij kwamen begonnen ze te rennen en konden er niet langs. We moesten erachter blijven totdat zij uiteindelijk een zijpad ingingen. Verder zagen we een lammetje dat echt net geboren was, het stond nog te wankelen op zijn pootjes. Verder veel grote schaapkuddes en hier en daar een grote boerderij ook wel Tinca genoemd. Gelukkig werd de temperatuur gaande weg hoger.
We hebben nog een pas van 1100 meter beklommen en dit ging goed. Op ongeveer 30 km afstand zagen we Salamanca liggen na ruim een uur fietsen reden we de stad binnen en reden we het bekende Plaza de Mayor op. Bij de toeristen informatie een plattegrond opgehaald om de camping te vinden, wat na enig zoeken is gelukt.
Morgen gaan we de stad bezoeken.


Dag 13 Datum: 23 mei 2012 Dag: 13 Van: Salamanca Naar: Salamanca
  Km. Vertrek: 657 Km. Aankomst: 657 Km. Gereden: Hoogtemeters:
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen met de bus naar de stad gegaan. Hier de dag doorgebracht met het bezoeken van alle mooie gebouwen die de stad heeft, het plaza mayor, de universiteit, de kathedraal en een oude Romaanse brug over de Rio Tormes.
Wij hebben uiteraard gebruik gemaakt van de vele terrasjes en genoten van alles wat voorbij liep en het mooie weer… en ja ook van het lekkere eten en de wijn. Inmiddels weer op de camping teruggekeerd na een omslachtige busrit.
Morgen rijden we door naar Zamora en vertrekken we weer vroeg vanwege de voorspelde warmte.


Dag 14 Datum: 24 mei 2012 Dag: 14 Van: Salamanca Naar: Zamora
Km. Vertrek: 657 Km. Aankomst: 738 Km. Gereden: 81 Hoogtemeters: 470
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Rond een uur of acht vertrokken naar Salamanca om daar de route weer op te pakken. In Salamanca eerst nog wat foto’s gemaakt en uitgebreid ontbeten. Vervolgens vanaf het Plaza Mayor met de route verder gegaan. Duurde wel evn voordat we de grote stad uitwaren en weer in de open vlakte reden. Lange wegen en met weidse vergezichten. En als sinds enige dagen een noorden wind pal tegen gelukkig niet al te hard. Deze windrichting is al meer dan een week zo en hebben er soms last van en soms ook niet. De route zou na verloop van tijd behoorlijk gaan klimmen. Een kilometer of 20 na vertrek werden we ingehaald door een oudere spaanse wielrenner die aan zijn ochtendrondje bezig was. Nadat hij begrepen had dat wij de ruta de Plata volgen adviseerde hij ons een andere weg (N630) te kiezen die minder zou klimmen. Hij wist dat in het spaans zo overtuigend te doen dat we dit advies opgevolgd hebben en met succes , het was aanzienlijk minder klimmen. Deze weg was ook een stuk rustiger geworden sinds dat de autovia ernaast was geopend. De reis verliep voorspoedig verder en rond half drie hadden we de camping bereikt. De temperatuur was inmiddels flink opgelopen, maar toch de tent opgezet en de dingen gedaan die nog gedaan moesten worden. Om een uur of  5 zijn we richting Zamora gegaan, een grotere stad met veel tegenstellingen , veel oude en nieuwe gebouwen door elkaar, oude kronkelige straatjes en luxe winkel straten met winkels van alle bekende merken. Na enkele terrassjes en een lekker pizza zijn we weer teruggefietst naar de camping.


Dag 15 Datum: 25 mei 2012 Dag: 15 Van: Zamora Naar: Santa Croya de Tera
Km. Vertrek: 738 Km. Aankomst: 830 Km. Gereden: 92 Hoogtemeters: 465
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Het was een afwisselende route, in het begin veel uitgestrekte graanvelden, het gebied wordt Tierra de pan genoemd oftewel het gebied van het brood. Veel agrarische activiteit op het land de boeren waren erg bezig op hun grond, De dorpen die we doorreden maakten een armoedige indruk, leken soms wel uitgestorven. Maar dat beeld klopte niet helemaal in Villarin de Campos stopten we om boodschappen te doen en een stempel te halen voor ons pelgrimspaspoort in het stadhuis. Een bakker vinden was erg lastig winkels hadden hier geen borden en dergelijke, een vriendelijk fietsende Spanjaard heeft ons gebracht naar de winkel en de dames van het gemeentehuis brachten ons naar een verstopte, maar zeer moderne bar voor een kop koffie.  Op een gegeven moment werd het landschap groener en meer heuveliger en kwamen we in de buurt van een stuwmeer. Hier werd het weer klimmen geblazen, zelfs een helling tot 12 procent, maar een prachtig uitzicht. Hierna weer de vlakte ingereden. De weg werd slechter veel kuilen en hobbels en de wind was gedraaid naar het westen en was veel sterker geworden zeker wel een kracht 6. In het laatste deel van de route vonden wij een flinke slang op de wel die opgerold in het zonnetje lekker op het asfalt lag te genieten van de zon, geen python maar wel een flinke slang. Aangekomen in Santa Croya de Tera de alberque opgezocht, aangezien hier in de omgeving geen camping is daar zijn we inmiddels geïnstalleerd en gaan zo de gezamenlijk maaltijd eten. Morgen rijden we verder naar Pueblo de Sanabria in de hoop dat de zeer stevige wind is gaan liggen anders word het 60 a 70 km rijden met wind tegen.

p.s

Leo gefeliciteerd met je nieuwe status als opa! Wat zal je trots zijn! We gaan straks een toost uitbrengen op je ongetwijfeld prachtige kleindochter en wensen haar een gezond en gelukkig leven!

p.s.

Wil, beterschap!

p.s.

Ja Betty, we, Marius voornamelijk, eten bijna wel iedere dag de beroemde Iberico ham!


Dag 16 Datum: 26 mei 2012 Dag: 16 Van: Santa Croya de Tera Naar: Pueblo de Sanabria
Km. Vertrek: 830 Km. Aankomst: 897 Km. Gereden: 67 Hoogtemeters: 483
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na een gezellige avond in casa Anita waar we noorse fietsers hebben ontmoet en een Nederlandse wandelaar die aan het herstellen was van een enorme blaar onder zijn hiel, deze hebben we nog wat verpleegkundige ondersteuning geboden oa. met een stukje re-skin dat hij over de blaar kon plakken.
De ochtend begonnen aan een rit die alleen maar over een weg liep de N525, lange rechte stukken en regelmatige aardige heuveltjes over en forse wind tegen, lage temperaturen en aan het eind van de ochtend regen. Al met al niet de leukste fietsdag van deze reis.
Om een uur twee aangekomen in Pueblo de Sanabria gezien het weer en voor gekozen om niet naar de camping te gaan maar naar de albergque, in de namiddag het mooi dorpje bekeken, een oud dorp met een kasteel en muren om de oude deel heen, de nacht geslapen met 10 mensen op een kleine zaal.

Dag 17 Datum: 27 mei 2012 Dag: 17 Van: Pueblo de Sanabria Naar: Lago de Sanabria
Km. Vertrek: 897 Km. Aankomst: 921 Km. Gereden: 24 Hoogtemeters: 480
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanmorgen was er niet de noodzaak om vroeg op te staan omdat we besloten hadden de variant te nemen en naar Lago de Sanabria  waar een camping aan het meer zou liggen en hier ook een dagje te blijven.
Toch wel vroeg wakker door al het gerommel van de wandelaars die vaak al om 5 uur opstaan. Het was de koudste ochtend tot nu toe, 4 graden. Na een rustig ontbijtje op de fiets gestapt voor de klim naar de camping, viel niet mee al  gelijk een klim te moeten maken, mooie korte rit door bossige bergen.
De camping die we op het oog hadden bleek gesloten,de andere op geheven na enig zoekwerk de laatste El Fogoso, ontdekt tussen de bomen, mooie terrassen camping vlak aan het kraakheldere meer, Spanjes grootste natuurlijke meer waarin veel gevist wordt.
Bij het inschrijven vertelde de eigenaar dat de winkel en restaurant gesloten waren in verband met een fiesta, maar hij bood aan even met zijn auto ons naar het dichtstbijzijnde dorp te rijden voor wat inkopen voor een maaltijd! Alwaar wij dankbaar gebruik van gemaakt hebben.

 


Dag 18 Datum: 28 mei 2012 Dag: 18 Van: Lago de Sanabria Naar: Lago de Sanabria
  Km. Vertrek: 921 Km. Aankomst: 921 Km. Gereden: 0 Hoogtemeters: 0
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vandaag zoals bedacht een dagje op de camping gebleven, beetje relaxen, lezen.
Vanmorgen even naar Vigo de Sanabria geweest, een paar kilometer de berg op, hier was een processie in het kleine dorpje wat maar liefst 2 kerkjes had , het Mariabeeld werd onder begeleiding van de priester, meisjes in klederdracht, dorpelingen, vlaggen, trommelaars en doedelzak spelers van het ene naar het andere kerkje gedragen.

Ondertussen werd er ook nog flink vuurwerk afgestoken. Wel even bijzonder om mee te maken.

Marius was inmiddels niet zo lekker, last van darmkrampen en zo, dus de middag bestond uit hangen, naar de wc lopen, en hopen dat het morgen beter gaat.


Dag 19 Datum: 29 mei 2012 Dag: 19 Van: Lago de Sanabria Naar: A Gudina
Km. Vertrek: 921 Km. Aankomst: 995 Km. Gereden: 75 Hoogtemeters: 845
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Wakker geworden op een frisse ochtend om aan een flinke bergrit te beginnen, dus vroeg weg om acht uur reden we weg. Marius leek wat opgeknapt echter in de loop van de dag kwam het in alle hevigheid weer terug.
We moesten deze dag 2 passen over(  879 en 1085 meter) en twee tunnels van 450 meter lengte door. We verwachtten dat we deze dag de koninginnenrit van de reis zou worden en dat werd het ook.
De mooie uitzichten beloonden wel het vele klimwerk dat verricht moest worden, daarbij kwam dat de brem, felgeel hier in volle bloei staat met afwisseling van andere witte en paarse bloemen, waarvan wij op een na niet de namen weten , want er staat hier ook veel lavendel. Na een lange en vermoeiende reis in de hitte aangekomen in A Gudina. De auberque werd door ons afgekeurd om te overnachten en zijn naar een hostal vertrokken waar we voor 25 euro een heerlijk bed en douche hadden voor ons zelf. 

Morgen weer verder.


Dag 20 Datum: 30 mei 2012 Dag: 20 Van: A Gudina Naar: Allariz
Km. Vertrek: 995 Km. Aankomst: 1083 Km. Gereden: 88 Hoogtemeters: 955
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Bij het opstaan was het heel mistig en koud  en dreigde er regen. Een schril contrast met de dag ervoor.
We zijn gaan fietsen met alle kleding aan bij 4 graden. Na 20 km gefietst te hebben ,was de eerste klim van deze dag er een van 7 km, inmiddels was het weer helemaal opgeklaard en was het al 20 graden.
Het beeld van de omgeving was hetzelfde als gisteren, mooie vergezichten en veel bloemen. Afgewisseld met authentieke dorpjes die heel anders zijn dan de dorpjes in het zuiden en midden, een andere bouwstijl.
Vandaag ook weer twee passen over gemoeten 848 en 895 meter, maar het klimmen hiernaar toe ging wat makkelijker dan gisteren. Verder geen bijzondere dingen gezien of meegemaakt, in de namiddag zijn we op de camping aangekomen, nadat we ons geïnstalleerd hadden zijn we het stadje gaan bezoeken, waarvan het oude gedeelte met kronkelige smalle straatjes en waar maar liefst 6 oude kerken stonden.
Het was alleen erg stil  in de straatjes een leuk eettent was er niet te vinden zodat we maar op de camping een vette hap hebben genomen, wat voor Marius geen goed idee was.


Dag 21 Datum: 31 mei 2012 Dag: 21 Van: Allariz Naar: O Carballino
Km. Vertrek: 1083 Km. Aankomst: 1152 Km. Gereden: 69 Hoogtemeters: 1047
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Nadat we alles weer op de fietsen geladen hadden en de omhoog geduwd hadden , want het eerste deel na de poort van de camping bleek maar liefst 19 % te zijn ,dus met z’n tweeën de fietsen stuk voor stuk omhoog geduwd.
Al snel bleek dat het weer een zeer warme dag ging worden de laatste twee dagen is het steeds tegen de 40 graden in de middag. De eerste kilometers waren erg makkelijk vandaag , daarna ging de route over een zandpad en door zeer oude kleine en op het oog verlaten dorpjes. Bijzonder om te zien. Overal zijn van die schuurtjes met  luchtgaten op palen die men gebruikt om mais te drogen.
Ook zien we in de streek steeds meer wijnstruiken van de Ribeiro druif. Dit is een ongekruist druivenras en kenmerkend voor de wijnen uit de streek. Na een lange warme en zware tocht met veel klimmen uiteindelijk aangekomen in O Carbalino. Hier, na enig zoeken de camping municipale gevonden. Deze bleek gesloten te zijn maar de eigenaar van het restaurant was bereid de slagboom te openen zodat we er wel konden kamperen, hoewel het gebouw met de douche en toiletten gesloten was deden de waterkranen en elektriciteit het wel.
Op de achtergrond  steeds het geluid van de watervalletjes in de snelstromende rivier en een schitterend uitzicht vanaf onze privé camping. In avond romantisch geborreld en gegeten in het restaurant aan de rivier.


Dag 22 Datum: 01 juni 2012 Dag: 22 Van: O Carballino Naar: Villa de Cruses
Km. Vertrek: 1152 Km. Aankomst: 1229 Km. Gereden: 77 Hoogtemeters: 1192
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Vanwege de weersvoorspelling hadden we de wekker heel vroeg gezet, het zou namelijk weer heel erg warm worden. Bijna klaar met inpakken barstte er een kort en hevig onweer los. Gelukkig konden we schuilen een afdakje, hierna vertrokken van onze privé camping waar we gratis gestaan hebben.
In de stad ontbeten.
Het eerste deel van de route ging door een mooi dal met de gebruikelijke uitzichten. Inmiddels was de temperatuur weer aardig opgelopen, na een korte klim zijn we aangekomen bij een groot oud cisterciënzer klooster dat zijn oorspong vind vanuit de twaalfde eeuw  in de hoogtij dagen leefden er meer dan 100 monniken en momenteel waren en nog maar 15. Het is een imposant, groot bombastisch bouwwerk. Toen wij aanbelden voor een stempel in ons pelgrimspaspoort werden we te word gestaan door een zeer vriendelijke monnik. Ook kregen wij de mogelijkheid om rondgeleid te worden door het klooster. Hiervan hebben we gebruik gemaakt en werden in het Engels geïnformeerd over de historie van het klooster door een monnik die hier al 40 jaar leefde. Het was een prettige ontmoeting. Volgens deze monnik was pelgrimeren de nieuwe religie, zonder grenzen , zonder politiek zonder religieuze afkomst.
Verder werd het een slopende dag allereerst bleek er onverwacht een pas van 1000 meter beklommen te worden deze begon gelijk na het vertrek bij het klooster. In de middag nog een regenbui waarna het leek of je in een Turkse sauna fietste een ware beproeving voor ons uithoudingsvermogen, we zaten er dan ook goed doorheen toen we in Villa de Cruses aankwamen. Na een douche en uitrusten op bed in een hostal wat gegeten en verder alleen maar geslapen.
Op naar de dag van morgen.


Dag 23 Datum: 02 juni 2012 Dag: 23 Van: Villa de Cruses Naar: Padron
Km. Vertrek: 1229 Km. Aankomst: 1290 Km. Gereden: 61 Hoogtemeters: 788
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Bij vertrek zagen we al de borden met Santiago de Compostella erop met 51 km , wij wisten echter dat wij slechts een deel van deze route zouden afleggen, omdat we een km of 20 voor Santiago gaan afbuigen om richting Finisterre te gaan om eerst het , zoals men vroeger dacht het einde van de wereld te zien, om vervolgens via Muxia door te reizen naar Santiago. De vraag was wel hoe ver we zouden komen omdat een deel van de route zelf gemaakt was en we geen idee hadden over de hoogte verschillen.
Al met al viel het wel mee en waren aan het begin van de middag in Padron aangekomen. We hadden het beiden wel een beetje gehad en Padron was een aardig stadje zodat we hierbij gebrek aan een camping een hostal genomen hebben. Hierna de stad ingegaan om in de Santiago kerk de Stellae (romeins voor stenen paal) te bezichtigen die hier onder het altaar bewaard word. Volgens de overlevering zou hier het bootje aan vastgelegd zijn, waarmee het lichaam van St. Jacob aan land is gebracht. Ook het symbool van de Jacobsschelp komt hier vandaar omdat het bootje begroeid zou zijn met de schelpen. Verder lekkere tapas gegeten en een biertje gedronken. En zoals gebruikelijk weer op tijd naar bed morgen weer gezond en uitgerust op te staan.


Dag 24 Datum: 03 juni 2012 Dag: 24 Van: Padron Naar: Estorde de Cee
Km. Vertrek: 1290 Km. Aankomst: 1375 Km. Gereden: 85 Hoogtemeters: 885
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Bij het vertrek uit het hostal was het al erg druk in de stad en dat op zondagochtend om 8 uur. Het bleek dat er een hele grote weekmarkt om zondag gehouden werd, waar mensen uit de omgeving met bussen aangevoerd werden. Naast een groot deel waar alleen kleding was, was er ook een groot deel waar alle soorten voeding te koop was, groente vlees en vooral veel vis. Wij hadden nog nooit zoveel viskramen bij elkaar gezien en al helemaal niet de enorme hoeveel heden inktvis. Echt hele grote inktvissen die in enorme pannen werden gekookt en daarna gegrild, om vervolgens in grote tenten met tafels en banken te worden verorberd door de Spanjaarden. Hierna zijn we verder gereden richting Noia.
Bij het binnenrijden van de stad zagen we een mooi kerk . hier gestopt om een stempel voor ons pelgrimspaspoort te halen. Door een vriendelijk priester werd deze  erin gestempeld, hier kreeg Marius zeer onverwacht de pelgrimszegen van deze priester. Een onverwachte ervaring daar  hele pelgrimsbeleving de reis duidelijk anders is dan de reis van vorig jaar. Wij zien ook veel minder pelgrims de laatste dagen wel iets meer wandelaars maar lang niet zo veel als de vorige keer. Vervolgens doorgereden met de bedoeling om in de buurt van Finisterre te stoppen. Dit is gelukt en we staan nu op een camping op ongeveer 10 kilometer vanaf het “einde van de wereld” met uitzicht op de zee.


Dag 25 Datum: 04 juni 2012 Dag: 25 Van: Estorde de Cee Naar: Muxia
Km. Vertrek: 1375 Km. Aankomst: 1429 Km. Gereden: 53 Hoogtemeters: 876
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Zonder haast vanmorgen vertrokken van de camping, het zou niet zo’n lange rit worden, naar Cabo Finisterre .Hanneke had bij het opstaan flink last van de rug,het zeurde al een paar dagen maar schoot er vanmorgen pas goed in, kon nauwelijks goed zitten het zou dus even spannend worden hoe het fietsen zou gaan…echter met een diclofenac 100 en paracetamol 1000 moest het wel lukken( en dit was gelukkig ook zo) Eerst nog even en flinke klim maar al snel kwam de zee inzicht. Hier konden wij een soort van compostelaat krijgen als bewijs dat je in Fisterra bent aangekomen, de auberge ging pas om 14.00 open tot die tijd hebben we ons vermaakt met uiteraard de klim naar het “eindpunt”, hier staat ook de kilometerpaal met de aanduiding 0.00 het eindpunt van de prehistorische sterrenbaan. Een poosje op de rotsen rondgelopen met het uitzicht op zee waarvan men vroeger dacht dat dit het eindpunt van de wereld was, wat je je wel een beetje kunt voorstellen als je daar staat. Volgens goed gebruik verbrand de pelgrim daar zijn kleding als een symbool van het einde van zijn reis en een nieuw begin. Dit hebben wij uiteraard gevolgd, zij het alleen een paar sokken… terug in het plaatsje een lekkere paella gegeten aan de haven en besloten toch door te rijden naar Muxia. We hadden aan deze rit een hele kluif, veel klimmen en dalen over eerst kleine wegen met steeds wel uitzicht op zee, onze benen hadden het erg zwaar vandaag!  Eenmaal in Muxia viel dit plaatsje erg tegen, zou een sfeervol vissersplaatsje zijn echter de sfeer hebben wij niet kunnen ontdekken. De auberge was complete, dus moesten we op zoek naar een kamer, na enig zoeken in een bar door een oude in zwart geklede dame een kamer aangeboden gekregen. In een min of meer leegstaand pand waren een paar kamers met goed bed en gezamenlijke badkamer, voor 20 euro waren wij onder dak.


Dag 26 Datum: 05 juni 2012 Dag: 26 Van: Muxia Naar: Negreira
Km. Vertrek: 1429 Km. Aankomst: 1481 Km. Gereden: 52 Hoogtemeters: 861
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Deze morgen begonnen aan de , dachten wij de laatste etappe, echter kort na vertrek begon het te regenen en heeft het vervolgens de gehele dag geregend. Dat was de regenjas aan en doortrappen maar wat ook nodig was. Want om vanaf  de kust weg te komen moest er geklommen worden van 20 meter naar een hoogte van ruim 450 meter. En dat met stukjes ertussen dalen. Gelukkig ging het met de rug van Hannneke een stuk beter.
Na een slopende fietstocht om een uur of twee aangekomen in Negreira. Wij waren het toen zo zat dat we overnacht hebben in de plaatselijke Alberque touristique waar we een kamer konden huren. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om alles weer te drogen en daar ’s avonds in de keuken een lekkere maaltijd gekookt.
Het was even wachten voordat je van de keuken gebruik kon maken, want het leek wel of iedereen er wilden koken, veel Duitse wandelaars , een Pools groepje mannen die op de fiets waren , een Spaans  echtpaar met een kindje van 11 maanden die ook een deel van de camino fietsten en nog vele andere tijdens en na het eten raakten we met veel mensen in gesprek. Zo kan een zware fietsdag toch weer heel mooi eindigen. Morgen nog een kort stukje en dan zijn we in Santiago.
Vandaag zijn er vanwege de vele regen geen foto’s.


Dag 27 Datum: 06 juni 2012 Dag: 27 Van: Negreira Naar: Santiago de Compostella
Km. Vertrek: 1481 Km. Aankomst: 1504 Km. Gereden: 23 Hoogtemeters: 397
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Na heerlijk ontbeten te hebben in de Alberque zijn we op de fiets gestapt voor het laatste stukje van 20 a 25 km. Het was gelukkig droog vandaag, wel bewolkt en een graad 16. Gelukkig mochten we vandaag nog een paar linke heuvels over voordat we Santiago konden binnen rijden, wat kort na 10.00 uur gebeurde. De ervaring om het grote plaza de Oreiro op te rijden was toch heel anders dan vorig jaar, wel een heel gaaf gevoel om er weer te zijn. Maar niet die heftige emotie als vorig jaar, dit klopt ook wel met gevoel wat we tijdens deze reis hadden, minder beleving van een pelgrimstocht maar meer op een zeer mooie fietstocht met een pelgrims tintje. Hierna zijn we de compostellaten gaan halen op het pelgrimskantoor en koffie met tarte de santiago genuttigd. Hierna rond half een aangeschoven bij de Pelgrimsmis, welke wij morgen helemaal gaan bezoeken. Het was enorm druk in de kerk, veel drukker dan wij dat vroeger jaar hadden meegemaakt. Aan het eind van de mis werd tot onze verrassing het grote wierookvat geslingerd door de kerk. Een imposant gezicht dat het vat getrokken aan zes touwen door zes mannen met veel rook en wierook lucht. Dit was wat wij vorig niet meegemaakt hadden. Het bijzondere hiervan maakt het ook uiteindelijk mogelijk dat alle onderliggende emotie van deze reis de ruimte kreeg om de weg naar buiten te vinden. Na afloop van de mis het stadje kort in geweest om wat te eten en te drinken. Hierna naar de camping gefietst en de tent opgezet. Inmiddels is hier een flinke storm op komen zetten en daalt de temperatuur verder. Morgen gaan we naar het hotel de fietsen inleveren voor het vervoer naar Nederland en gaan we die dag verder doorbrengen in Santiago de Compostella.


Epiloog Datum: 07 juni 2012 Dag: 28 Van: Santiago de Compostella Naar: Rijswijk
  Km. Vertrek: 1504 Km. Aankomst: Km. Gereden: Hoogtemeters:
Reisverslag:

Voor foto's

Klik HIER

 

 

Top

Inmiddels ligt de reis alweer 2 weken achter ons en wordt het de hoogste tijd om de epiloog te schrijven.
We missen net als verleden jaar het onderweg zijn en de beweging, het verbaasd ons ook telkens weer hoe snel je opgeslokt wordt door alle dagelijkse beslommeringen, werk enzovoorts. Dan is deze website met ons verhaal een heel goede herinnering van wat we allemaal beleefd hebben. In vogelvlucht (waarvan we er toch wel bijzondere gezien hebben…) onze ervaringen samengevat;
- Wat heeft de meeste indruk gemaakt? Dat was voor ons toch wel het landschap waar we doorheen gefietst hebben, het wijdse, prachtige en dunbevolkte gebied waardoor je soms de indruk had alleen op de wereld te zijn, de zwaarste klimmen werden minder zwaar door de geweldige uitzichten, de gieren op de rotsen bij de Taag, de rondleiding die wij persoonlijk van een monnik kregen in het grote klooster in Oseira, voor Marius de onverwachte zegening door een priester onderweg, het rondslingeren van het wierrookvat in de Kathedraal in Santiago en de min of meer opzwepende orgel muziek deed ons wel wat. De grote processie in Sevilla was ook erg bijzonder om mee te maken. Het 4 weken lang met elkaar optrekken in goede en zwaardere dagen was fijn en heeft ons wederom versterkt.
- Wat heeft ons verbaasd onderweg? De stille snelwegen die erbij liggen alsof ze net klaar zijn en nog nauwelijks gebruikt,waardoor wij op naastgelegen N-weg fietste alsof het een fietspad was…, met bochten van wel 1 1/2 meter die auto’s maken om ons als fietser te passeren, en dat het asfalt ondanks de hitte van meer dan 40 graden gewoon hard blijft en niet stinkt.  Dat er dorpjes zijn die meer letters lijken hebben dan inwoners. Er in sommige dorpjes geen winkel of bar te bekennen is en dat als je goed zoekt achter kralengordijnen ze er wel zijn, waar een goede kop koffie 1 euro kost en een glas wijn 80 cent! En dat dit schitterende binnenland van Spanje zo weinig bekend is bij mensen!
- Wat hebben we opgestoken van deze reis? Dat je je grenzen kunt verleggen bij pijntjes en ongemak, en dat een dag in de regen fietsen het fietsen naar je werk bij een bui zeer relativeert, het is tenslotte slechts water!!!! Dat Spanje een heerlijk fietsland is met vele gezichten in landschappen en temperatuur en wij er een beetje “verliefd” op zijn geworden (volgend jaar weer? ………..Jawel, Girona/Malaga!!!!) Ach, en je went wel aan de bijzondere etenstijden/openingstijden als je erin meegaat.

Het pelgrimeren van deze reis had een ondergeschikte rol in tegenstelling tot de camino frances die we verleden jaar gedaan hebben, dit is denken wij te verklaren door het weinige aantal mede pelgrims en faciliteiten die we onderweg zijn tegen gekomen, deze reis was met name een super mooie fietstocht met een snufje verdieping.
Rest ons nog om alle lezers en volgers te bedanken voor hun interesse in ons verhaal, en onze vriend/webmaster Ad voor het maken en fantastisch bijhouden van onze website.